Od dziś jedno z ulubionych ciast mojego Braciszka, a jemu nie tak łatwo dogodzić 🙂 Delikatny, cienki kruchy spód, wypełniony tym co najlepsze ! Puszysty i lekki mus cytrynowy, kruszone bezy, lemon curd i świeże maliny. Tarta idealna na lato (bardziej lub mniej upalne 🙂 ). Zapraszam serdecznie !
Tutaj ciasto w wersji tradycyjnej.
Ciasto kruche:
- 140 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 75 g masła (lub margaryny)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
Formę, jeśli jest taka potrzeba, nasmarować masłem i wysypać mąką.
Kruche ciasto położyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość ok 2-3 mm (można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii). Ciasto nawinąć na wałek i przełożyć do formy. Docisnąć, a następnie przejechać wałkiem po brzegu foremki- ciasto będzie idealnie wyrównane. Pozostałe ciasto (które zostanie po napełnieniu wszystkich foremek) ponownie rozwałkować i zrobić z niego maślane ciasteczka (180 ºC przez ok 15 minut).
Ciasto schłodzić w lodówce minimum 20 minut. Spód tarty ponakłuwać, następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch groch lub fasolę. Piec w 190 ºC przez ok 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze ok 5- 10 minut, aż ciasto się zezłoci. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krem:
- 400 ml lemon curd (przepis na całą porcję niżej)
- 330 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka malin
- 4 bezy
300 ml lemon curd dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy z cukrem mikserem na sztywno. Następnie przekładamy do lemon curd i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy.
Połowę kremu przekładamy na kruchy spód (ja użyłam rękawa z tylką Wiltona 1M). Na wierzchu rozkładamy pokruszone bezy i połowę malin. Na górze ponownie położyć krem, zrobić plamy z pozostałego lemon curd i rozsypać maliny.
Ciasto należy wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby dobrze zastygło.
Gotowe 🙂 Smacznego !
Lemon curd:
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 2 całe cytryny
- 75 g masła, pokrojonego na małe kawałeczki
- 140 g cukru
Wykonanie: Skórkę z cytryn zetrzeć i umieścić w garnuszku. Dodać do niej całe jajka, żółtka, sok wyciśnięty z cytryn oraz cukier. Roztrzepać trzepaczką do połączenia. Dodać masło i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy się zagotuje i zgęstnieje, należy go jak najszybciej zdjąć z palnika. Jeszcze ciepły lemon curd przetrzeć przez sitko (aby krem miał jedwabistą konsystencję i pozbyć się skórki), przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała kremu (nie zrobi się kożuch). Zostawić do wystudzenia.
2 komentarze
ależ pysznie wygląda 🙂
Taaak! Aż szkoda było jeść 🙂