• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Puszysty sernik
    Cytrynowy puch z malinami
    Kruche babeczki z orzechami
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Murzynek Babci Halinki
    Baletki z makiem
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • lipiec 2017
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    « cze   sie »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Porzeczkowa Petarda

14 lipca 2017

Porzeczki, jeden z najwspanialszych darów lata. Bogate w smaku i kolorze. Świetnie nadają się do deserów.  Dzisiaj więc prezentuję Wam duet, który idealnie ze sobą współgra i wzajemnie wydobywa swoje atuty. Wspaniale karmazynowe, kwaskowate porzeczki, których bogaty smak fantastycznie podkreśla słodycz cukru. Cukru, który jest jednym z głównych składników niemal wszystkich deserów i ciast. Wiele osób stara się go unikać, jednak bez niego ciasto drożdżowe, beza czy wiele innych wspaniałych łakoci nie wyjdzie. Zachowując dystans można uczciwie cieszyć się ze słodkich smakołyków. Pamiętajcie: deser idzie prosto do serduszka 🙂 

A teraz kilka słów o samym deserze… Jak sama nazwa wskazuje PETARDA 🙂 Wspaniały dla podniebienia, maksymalnie owocowy z idealnie zbalansowanym smakiem, lekki i niesamowicie efektowny. Nie jest trudny w wykonaniu, lecz trochę czasochłonny, jednak efekt końcowy jest w 101% zadowalający 🙂 Zapraszam !

Z przepisu wychodzi 5 petard 🙂

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru białego marka Królewski
  • 1/4 szklanki mąki, przesianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).

Mąki przesiewamy miseczki.

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i rozsmarować na grubość ok 1,5 cm. Piec w temperaturze 180° C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zostawić do wystudzenia, a następnie powycinać kółka o wielkości foremek lub ciut mniejsze.

Mus owocowy:

  • 300 g czerwonej porzeczki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru białego marka Królewski
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/4 śmietany kremówki

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i zostawić do napęcznienia.

Czerwoną porzeczkę (lub inne owoce), sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia ok 7 minut. Następnie przetrzeć puree przez sito, usunąć z niego pestki i z powrotem umieścić w garnuszku. Żółtka, mąkę ziemniaczaną i kremówkę (1/4 szklanki) umieścić w małej misce i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Masę przelać do puree i dokładnie wymieszać, a następnie doprowadzić do wrzenia mieszając (masa powinna zgęstnieć).

Krem zdjąć z ognia, dodać do niego namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Część kremu przełożyć do małej foremki (najlepiej silikonowej) do pralinek lub mini babeczek (5 sztuk) i zamrozić.

Pozostały krem przykryć folią spożywczą (musi dotykać kremu, aby nie zrobić się kożuch) i zostawić do wystudzenia (do temperatury pokojowej).

Krem:

  • krem z przepisu powyżej
  • 3/4 szklanki śmietany 30% lub 36 %, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru białego marka Królewski

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Przełożyć ją do kremu porzeczkowego, a następnie szybko i dokładnie wymieszać.

Glazura:

  • 120 g cukru białego marka Królewski
  • 40 ml zimnej wody
  • 80 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny namoczone
  • 2 łyżki zimnej wody (do namoczenia żelatyny)
  • kilka kropel barwnika lub soku z porzeczek

Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnej wody i zostawić do namoczenia na 5 minut.

Cukier i wodę umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia i gotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać śmietanę, szybko wymieszać i ponownie zagotować. Do mieszanki dodać żelatynę oraz barwnik i dokładnie wymieszać. Glazurę przelać przez sitko i zostawić do momentu, gdy wystygnie do temperatury 32° C .

Całość

Foremki napełnić kremem zostawiając około 2 cm wolnego miejsca.  Na środku umieścić zamrożony mus porzeczkowy i 2 łyżki kremu. Przykryć biszkoptem, lekko docisnąć i zamrozić na minimum 3 godziny.

Zamrożone petardy delikatnie wyjąć z foremki i położyć na kratkę do ciasta. Szybko polać kolistym ruchem glazurą (o temperaturze 32° C) i udekorować bezami, bitą śmietaną i porzeczkami.

Petarda gotowa 🙂 Smacznego !

 

Deser przechowywać w lodówce.

Formy: silikonowa forma do deserów w kształcie półkul o średnicy 8 cm, foremka do mini babeczek lub czekoladek, blacha do piekarnika


Cukier z głową
Przepis bierze udział w konkursie, więcej na temat cukru i konkursu tutaj: http://uczymyjakslodzic.pl/

 

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bezyporzeczkiśmietana kremówkawykorzystanie żółtekżelatyna
Share

Ciasta z kremem  / Ciasta z owocami  / Desery  / Dla dzieci  / HIT  / Lato

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Faworki
2 stycznia 2021

Comment


gin
8 August 2017 at 21:21
Reply

Zachwycające! 🙂



Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Puszysty sernik
    Cytrynowy puch z malinami
    Kruche babeczki z orzechami
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Murzynek Babci Halinki
    Baletki z makiem
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    lipiec 2017
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    « cze   sie »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...