• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • lipiec 2017
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    « cze   sie »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

12 lipca 2017

Porzeczki to owoce idealne. Nadają deserom i ciastom niesamowity, wyrazisty smak i przepiękny intensywny kolor. Świetnie równoważą smak słodkich tortów i są genialnym duetem wraz z jagodami czy innymi owocami. Dzisiaj ciasto, które piekę co roku. Trzy warstwy: kruchy maślany spód, intensywny, kwaskowaty mus i lekko chrupiąca, słodka beza. Mimo że jest to przepis na dużą, prostokątną blachę, to mało prawdopodobne jest, aby ciasto zostało na następny dzień 😉 (wiem z doświadczenia). Zapraszam serdecznie !

Składniki na kruchy spód:

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła/ margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu formy, przełożyć do niej i schłodzić jeszcze ok 30 minut.

Schłodzony spód ponakłuwać widelcem i piec 190 ºC przez ok 20 minut (do zarumienienia). W tym czasie przygotować nadzienie.

Dodatkowo:

  • 400 g czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na podpieczony spód.

W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodajemy sól i  powoli zwiększamy stopień obrotów. Gdy białka będą już zupełnie sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) zaczynamy dodawać cukier w kilku turach. Na początku wsypujemy pierwszą część i dokładnie ubijamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dopiero gdy masa będzie gładka, bez widocznych kryształków cukru dodajemy resztę i znów dokładnie ubijamy do gładkości.

Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i szybko miksujemy.

Bezę delikatnie przełożyć na porzeczki i wyrównać. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 ºC i piec ok 45- 50 minut.

Wystudzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gotowe 🙂

Smacznego !

 

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

porzeczkiwykorzystanie białek
Share

Bezy  / Ciasta z owocami  / HIT  / Lato  / Sezonowe  / Tarty i ciasta kruche

Zuzia

You might also like

Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Ciasto z lekką pianką, malinami i kruszonką
9 kwietnia 2019
Styropian z wiśniami (śmietanowiec)
12 listopada 2018

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    lipiec 2017
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    « cze   sie »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...