Porzeczki to owoce idealne. Nadają deserom i ciastom niesamowity, wyrazisty smak i przepiękny intensywny kolor. Świetnie równoważą smak słodkich tortów i są genialnym duetem wraz z jagodami czy innymi owocami. Dzisiaj ciasto, które piekę co roku. Trzy warstwy: kruchy maślany spód, intensywny, kwaskowaty mus i lekko chrupiąca, słodka beza. Mimo że jest to przepis na dużą, prostokątną blachę, to mało prawdopodobne jest, aby ciasto zostało na następny dzień 😉 (wiem z doświadczenia). Zapraszam serdecznie !
Składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła/ margaryny
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu formy, przełożyć do niej i schłodzić jeszcze ok 30 minut.
Schłodzony spód ponakłuwać widelcem i piec 190 ºC przez ok 20 minut (do zarumienienia). W tym czasie przygotować nadzienie.
Dodatkowo:
- 400 g czerwonej porzeczki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
- 3 białka
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na podpieczony spód.
W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodajemy sól i powoli zwiększamy stopień obrotów. Gdy białka będą już zupełnie sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) zaczynamy dodawać cukier w kilku turach. Na początku wsypujemy pierwszą część i dokładnie ubijamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dopiero gdy masa będzie gładka, bez widocznych kryształków cukru dodajemy resztę i znów dokładnie ubijamy do gładkości.
Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i szybko miksujemy.
Bezę delikatnie przełożyć na porzeczki i wyrównać. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 ºC i piec ok 45- 50 minut.
Wystudzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gotowe 🙂
Smacznego !
Leave A Reply