• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • maj 2017
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « kwi   cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Torciki bezowe z czekoladą i wiśniami

15 maja 2017

To połączenie nigdy nam nie znudzi ! Jedno z ulubionych ciast wszystkich moich domowników i nie tylko 😉 Kakaowa beza, krem śmietankowy i obłędna frużelina wiśniowa. To właśnie do tego ciasta latem robimy spore zapasy wiśni do zamrożenia, aby cieszyć się nim cały rok. Ostatnio prezentowałam je w klasycznej wersji tortu bezowego (przepis tutaj). Dzisiaj czas na wersję mini- małe, eleganckie torciki z dwóch bezowych krążków, puszystego kremu i najlepszej frużeliny.  Skradnie Wasze serca 🙂

Z przepisu wychodzi 7 torcików

Składniki na blaty bezowe:

  • 2 białka
  • 110 g cukru
  • 10 g kakao (gorzkiego, niesłodzonego)
  • szczypta soli

Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi o średnicy ok 7-8 cm. (14 okręgów)

W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodajemy sól i  powoli zwiększamy stopień obrotów. Gdy białka będą już zupełnie sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) zaczynamy dodawać cukier w dwóch turach. Na początku wsypujemy połowę i dokładnie ubijamy, aż do prawie całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dopiero gdy masa będzie gładka, bez widocznych kryształków cukru dodajemy resztę i znów dokładnie ubijamy do gładkości.

Dodajemy przesiane kakao i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i formujemy okręgi (tradycyjne blaty bezowe).

Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 60 minut. Zostawiamy do wystudzenia.

Dodatkowo:

  • 200 g wiśni, wypestkowanych (mogą być mrożone)
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody
  • 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej + 1 łyżka cukru

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Wiśnie, cukier, sok z cytryny i wodę umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez ok 3 minuty. Odlać połowę soku z garnuszka i wymieszać go z mąką ziemniaczaną. Sok przelać do owoców i mieszać do momentu zagęszczenia i ponownego zagotowania się masy. Frużelinę zdjąć z ognia, dodać do niej namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru. Krem przełożyć do rękawa z  okrągłą końcówką.

Na paterze rozłożyć połowę blatów bezowych i udekorować je połową bitej śmietany. Na wierzchu ułożyć połowę frużeliny wiśniowej i przykryć każde ciastko drugim blatem. Ponownie ozdobić wierzch pozostałą śmietaną i frużeliną.

Smacznego!

Ciastka przechowywać w lodówce.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bez glutenubez mąkiśmietana kremówkawiśniewykorzystanie białek
Share

Bezy  / Ciasta z kremem  / Ciasta z owocami  / HIT  / Torty

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Kremówka Papieska
20 maja 2020

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    maj 2017
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « kwi   cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...