Ciasto marzenie ! Purpurowe, wspaniale owocowe nadzienie schowane pod cieniutkimi warstwami kruchego ciasta. Samo wykończenie daje ogromną radochę. Ja wybrałam warkoczową plecionkę i choć zajmuje ona sporo czasu, to zdecydowanie jest tego warta 🙂 Dzięki niej ciasto wygląda naprawdę ślicznie i domowo. Przy krojeniu wspaniale chrupie pod naciskiem noża za sprawą cukrowej posypki. Bajka! 🙂
Jeżeli nie macie jagód lub wiśni możecie je zastąpić dowolnymi owocami z tej grupy- świetnie nadadzą się maliny, porzeczki i czereśnie.
Jeżeli zostanie Wam trochę kruchego ciasta można z niego zrobić ciasteczka, posmarować jajkiem i posypać cukrem, a następnie piec w 180 ºC przez ok 15 minut.
Kruche ciasto:
- 360 g mąki
- 80 g cukru pudru
- 180 g masła (lub margaryny)
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, jajko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
Foremkę, jeśli jest taka potrzeba, nasmarować masłem i wysypać mąką.
Połowę kruchego ciasta położyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość ok 3 mm, tak aby było długie na 45 cm. Ostrym nożem pokroić na długie pasy o szerokości 1 cm i długości 45 cm. Wziąć trzy pasy, skleić na jednym końcu i zapleść warkocza. Powtórzyć z resztą ciasta*. Będziemy potrzebować 7-9 warkoczy.
Pozostałe ciasto położyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość ok 4 mm (tak aby było kilka centymetrów większe niż średnica formy do tarty- ok 8 cm). Ciasto nawinąć na wałek i przełożyć do foremki. Docisnąć i ponakłuwać spód, ale nie obrywać jeszcze nadmiaru ciasta.
Na spód przełożyć nadzienie (przepis na dole) i je wygładzić. Wierzch przykryć warkoczami, dokładnie przyklejając je do brzegów tarty. Boki 'przejechać’ wałkiem i zebrać resztę ciasta. Uformować z niego cieniutki wałeczek, ułożyć na brzegu tarty i docisnąć.
Przed pieczeniem posmarować wierzch tarty jajkiem i posypać obficie cukrem. Piec tartę 200 ºC przez ok 13 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 ºC i piec jeszcze ok 20 minut (kontrolować kolor tarty!).
Gotowe, smacznego 🙂
Nadzienie:
- 500 g jabłek, obranych i pokrojonych w dużą kostkę
- 160 g jagód
- 160 g wiśni, wydrylowanych
- 40 g masła
- 40 g miodu
- 30 g cukru trzcinowego
- sok z 1 cytryny (lub więcej- do smaku)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, przesiane
W szerokim garnku (ważna jest duża powierzchnia parowania) podgrzać cukier, miód i masło do połączenia. Dodać owoce oraz sok z cytryny i gotować tak długo, aż jabłka zrobią się miękkie, a woda w większości odparuje. Dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Dodatkowo, przed pieczeniem:
- rozbełtane jajko
- cukier brązowy
*Jeżeli nie macie tyle czasu, można ciasto rozwałkować na kształt koła o grubości o, 5 mm, przykryć nim ciasto, a przed pieczeniem naciąć delikatnie.
Leave A Reply