• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodzianki idealne
    Najlepsza szarlotka (z prażonymi jabłkami)
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Najnowsze wpisy

    • Pączki z różą, luksusowe
    • Faworki
    • Rolada z jabłkami
    • Placuszki z borówkami
    • Sernik z porzeczkami
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Emilia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Zuzia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Agna o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Zuzia o Domowe krówki
  • Adsense

  • Marzec 2017
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « Lut   Kwi »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Tort czekoladowy z rumem i śliwkami

6 marca 2017

Przewspaniały! Tort jest odtworzeniem jednych z moich ulubionych czekoladek- śliwek w czekoladzie. Jest to połączenie które naprawdę uwielbiam (np. mini tarta i mazurek). Na ten wspaniały tort składają się dwie warstwy biszkoptu genueńskiego, powidła, aksamitny mus czekoladowy ze śliwkami oraz czekoladowy ganache. Przed dodaniem do czekoladowego musu śliwki moczymy w rumie, dzięki czemu ciasto ma wspaniały aromat. Tort jest idealny bez okazji (takie desery smakują najlepiej 🙂 ) oraz wspaniale pasuje na wszelkiego rodzaju uroczystości. Kroi się bez problemu, można polać go lustrzaną glazurą czy ozdobić masą cukrową, chociaż według mnie najlepiej pasuje do niego delikatnie spływający ganache (który twardnieje w zimnie, lecz dalej pozostaje lekko miękki). Ciasto na pewno zrobi furorę! Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 30 g masła

Jajka na 15 minut umieścić w miseczce z bardzo ciepłą wodą (nie gorącą!). Masło umieścić w garnuszku i roztopić, a następnie zostawić do przestudzenia.

Tortownicę o średnicy 20 cm (lub 21) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).

Jajka z cukrem umieścić w dużej misce i ubić na najwyższych obrotach miksera na jasną, gęstą i puszystą masę (ok 12- 15 minut). Łyżkę masy przełożyć do masła, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę. Do miski z jajkami w dwóch partiach przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Razem z drugą partią wmieszać masło. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.

Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec ok 30 minut (do suchego patyczka). Zostawić do wystudzenia.

Boki biszkoptu oddzielić delikatnie nożykiem od formy i zdjąć rant. Ciasto przekroić na 2 równe blaty.

Krem czekoladowy ze śliwkami:

  • 150 g czekolady (najlepiej gorzka z mleczną pół na pół), posiekanej
  • 300 ml śmietany 30 % (1 szklanka)
  • 100 g suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki (ok 3/4 szklanki)
  • 1/2 szklanki rumu

Śliwki umieścić w małej miseczce, zalać rumem i odstawić do nasączenia na 2 godziny.

Do małego garnuszka wlać 150 ml śmietany kremówki i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić do momentu aż uzyskamy gęsty sos.

Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać sos czekoladowy i ubijać aż do uzyskania sztywnego kremu. 2/3 szklanki kremu odłożyć na później, do dekoracji. Do pozostałego kremu dodać namoczone śliwki i dokładnie wymieszać (jeśli zostanie rum, należy nim nasączyć biszkopt).

Dodatkowo (polewa i powidła):

  • 1/3 szklanki powideł śliwkowych
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 100 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół mlecznej z gorzką)

Do małego garnuszka wlać śmietanę kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Polewę wystudzić do temperatury pokojowej i lekko schłodzić żeby zgęstniała.

Całość

Na paterze umieścić pierwszy blat biszkoptu (można go nasączyć herbatą z rumem). Posmarować go powidłami, a na wierzchu położyć kremem ze śliwkami i całość wyrównać. Krem przykryć drugim blatem biszkoptu. Ciasto polać polewą tak, aby delikatnie spływała po bokach. Wierzch udekorować rozetkami z kremu czekoladowego (wcześniej odłożonego). Chwilę schłodzić, aby polewa stwardniała. Gotowe 🙂

Smacznego!

Tort przechowywać w lodówce.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

czekoladapowidłarumsuszone śliwki
Share

Ciasta czekoladowe  / Ciasta z kremem  / HIT  / Torty

Zuzia

You might also like

Kruche babeczki z orzechami
6 maja 2020
Ciasteczka czekoladowe brownie
21 lutego 2019
Tort Piernikowy (piernik drożdżowy)
14 grudnia 2018

4 komentarze


gin
6 March 2017 at 17:56
Reply

Boski! To zdecydowanie moje smaki 🙂



    Zuzia
    6 March 2017 at 17:57
    Reply

    Idealne określenie 😀

Alicja
25 January 2020 at 18:13
Reply

Bardzo niejasno napisany przepis. Zezłościłam się. Do piany z jajek dodawać partiami mąkę a masło w drugiej partii… Ale jak? Zaraz za Mąka czy z mąka? Dodałam razem z mąką…. Siadło… Ale jestem zla



    Zuzia
    25 January 2020 at 19:17
    Reply

    “Razem z drugą partią wmieszać masło” W tym samym czasie należy dodać drugą porcję suchych składników i masło. Całość delikatnie wymieszać, inaczej masa opadnie. Jeśli masa ‘siadła’ to znaczy, że masa była mieszana zbyt długo lub za mało delikatnie. To klasyczny przepis na biszkopt, ciasto rośnie nie na proszku, ale na pianie, więc kluczowe jest delikatne mieszanie. Mam nadzieję, że udało mi się rozwiać wątpliwości i bardzo mi przykro, że się nie udało 🙁

Pozostaw odpowiedź Zuzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodzianki idealne
    Najlepsza szarlotka (z prażonymi jabłkami)
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Marzec 2017
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « Lut   Kwi »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

pliki Cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły