Przewspaniały! Tort jest odtworzeniem jednych z moich ulubionych czekoladek- śliwek w czekoladzie. Jest to połączenie które naprawdę uwielbiam (np. mini tarta i mazurek). Na ten wspaniały tort składają się dwie warstwy biszkoptu genueńskiego, powidła, aksamitny mus czekoladowy ze śliwkami oraz czekoladowy ganache. Przed dodaniem do czekoladowego musu śliwki moczymy w rumie, dzięki czemu ciasto ma wspaniały aromat. Tort jest idealny bez okazji (takie desery smakują najlepiej 🙂 ) oraz wspaniale pasuje na wszelkiego rodzaju uroczystości. Kroi się bez problemu, można polać go lustrzaną glazurą czy ozdobić masą cukrową, chociaż według mnie najlepiej pasuje do niego delikatnie spływający ganache (który twardnieje w zimnie, lecz dalej pozostaje lekko miękki). Ciasto na pewno zrobi furorę! Zapraszam 🙂
Składniki:
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 30 g masła
Jajka na 15 minut umieścić w miseczce z bardzo ciepłą wodą (nie gorącą!). Masło umieścić w garnuszku i roztopić, a następnie zostawić do przestudzenia.
Tortownicę o średnicy 20 cm (lub 21) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Jajka z cukrem umieścić w dużej misce i ubić na najwyższych obrotach miksera na jasną, gęstą i puszystą masę (ok 12- 15 minut). Łyżkę masy przełożyć do masła, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę. Do miski z jajkami w dwóch partiach przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Razem z drugą partią wmieszać masło. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec ok 30 minut (do suchego patyczka). Zostawić do wystudzenia.
Boki biszkoptu oddzielić delikatnie nożykiem od formy i zdjąć rant. Ciasto przekroić na 2 równe blaty.
Krem czekoladowy ze śliwkami:
- 150 g czekolady (najlepiej gorzka z mleczną pół na pół), posiekanej
- 300 ml śmietany 30 % (1 szklanka)
- 100 g suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki (ok 3/4 szklanki)
- 1/2 szklanki rumu
Śliwki umieścić w małej miseczce, zalać rumem i odstawić do nasączenia na 2 godziny.
Do małego garnuszka wlać 150 ml śmietany kremówki i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić do momentu aż uzyskamy gęsty sos.
Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać sos czekoladowy i ubijać aż do uzyskania sztywnego kremu. 2/3 szklanki kremu odłożyć na później, do dekoracji. Do pozostałego kremu dodać namoczone śliwki i dokładnie wymieszać (jeśli zostanie rum, należy nim nasączyć biszkopt).
Dodatkowo (polewa i powidła):
- 1/3 szklanki powideł śliwkowych
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- 100 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół mlecznej z gorzką)
Do małego garnuszka wlać śmietanę kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Polewę wystudzić do temperatury pokojowej i lekko schłodzić żeby zgęstniała.
Całość
Na paterze umieścić pierwszy blat biszkoptu (można go nasączyć herbatą z rumem). Posmarować go powidłami, a na wierzchu położyć kremem ze śliwkami i całość wyrównać. Krem przykryć drugim blatem biszkoptu. Ciasto polać polewą tak, aby delikatnie spływała po bokach. Wierzch udekorować rozetkami z kremu czekoladowego (wcześniej odłożonego). Chwilę schłodzić, aby polewa stwardniała. Gotowe 🙂
Smacznego!
Tort przechowywać w lodówce.
8 komentarzy
Boski! To zdecydowanie moje smaki 🙂
Idealne określenie 😀
Bardzo niejasno napisany przepis. Zezłościłam się. Do piany z jajek dodawać partiami mąkę a masło w drugiej partii… Ale jak? Zaraz za Mąka czy z mąka? Dodałam razem z mąką…. Siadło… Ale jestem zla
„Razem z drugą partią wmieszać masło” W tym samym czasie należy dodać drugą porcję suchych składników i masło. Całość delikatnie wymieszać, inaczej masa opadnie. Jeśli masa 'siadła’ to znaczy, że masa była mieszana zbyt długo lub za mało delikatnie. To klasyczny przepis na biszkopt, ciasto rośnie nie na proszku, ale na pianie, więc kluczowe jest delikatne mieszanie. Mam nadzieję, że udało mi się rozwiać wątpliwości i bardzo mi przykro, że się nie udało 🙁
Zachęcający przepis ale… Biszkopt lepiej zrobić z innego przepisu (ten tutaj podany nie wychodzi :() i odrobinę za dużo gorzkiej czekolady jest ale dodaje więcej mlecznej i jest ok. Fajny pomysł.
Niestety coś musiało pójść nie tak- używam tego biszkoptu w innych przepisach 🙂
Niestety jestem zawiedziona, piekę dużo i faktycznie ciasto siada, nie ma mazliwosci żeby je przekroić na pół, muszę upiec 2 taki sam biszkopt. Wszystko mieszałam delikatnie, nie za długo.
Bardzo mi przykro, ja wielokrotnie korzystam z przepisu i zawsze wychodzi idealnie.. Niestety nie wiem co mogło być przyczyną, ale mam nadzieję, że smak wynagrodził niedogodności 🙂