Z kolejnym przepisem utwierdzam się w przekonaniu, że lemon curd pasuje świetnie do wszystkiego. Tym razem zapraszam na sernik z musem 🙂 Cytrynowy, puszysty krem idealnie współgra z wspaniałym, aromatycznym, mazistym sernikiem. Ciasto jest świetne na wszelkie imprezy, dobrze znosi przechowywanie i zachwyca serca. Zapraszam serdecznie 🙂
Składniki:
- 500 g twarogu, dokładnie zmielonego
- 250 ml śmietany 30 lub 36%
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- skórka otarta z 2 cytryn
Spód:
- 150 g maślanych ciastek (lub dowolnych ciastek)
- 40 g masła, roztopionego
Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka zmielić za pomocą malaksera na tzw. piasek. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. 'Mokry piasek’ wysypać na dno tortownicy, przyklepać i schłodzić minimum 30 minut.
Do dużego naczynia żaroodpornego nalać trochę wrzątku (na wysokość ok 1,5 cm) i umieścić je na dole piekarnika.
W misce umieścić wszystkie składniki. Zmiksować dokładnie, tylko do połączenia składników (nie należy zbytnio napowietrzać masy).
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 °C ok 45- 50 minut- aż wierzch sernika będzie ścięty i sprężysty w dotyku. Zostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić minimum 2 godziny.
Krem:
- 1 porcja lemon curd
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody i 3 łyżki wrzątku
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na kilka minut.
Z lemon curd odłożyć około 4 łyżki do dekoracji.
Śmietanę ubić na sztywno i odłożyć 6 łyżek do dekoracji. Bardzo delikatnie wmieszać pozostały lemon curd. Do żelatyny wlać wrzątek i mieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać 3 łyżki kremu i dokładnie wymieszać. Masę przelać do kremu i krótko ubić.
Na wierzch sernika wyłożyć krem cytrynowy. Lemon curd (ten który został do dekoracji) przełożyć do szprycy z małym otworem i ozdobić nim wierzch ciasta. Brzeg ciasta ozdobić odłożoną bitą śmietaną. Gotowe!
Smacznego 🙂
Ciasto przechowywać w lodówce.
6 komentarzy
Aż obslinilam telefon…..:-))
ja też, nie raz 😉
Wygląd przepysznie ale mam pytanie odnośnie żelatyny jest w przepisie dwa razy 4 łyżki i 2 łyżki?kiedy i do czego ją dodać?
Już poprawione 🙂
Pycha właśnie robię, z własnej roboty lemon curd ale mam pytanie ile to jest porcja lemon curd?
Ok 1 i 1/2 szklanki- tyle ile wychodzi z przepisu (przepis na stronie- wystarczy kliknąć w napis lemon curd 🙂 )