Absolutny hit! W zasadzie jest to aktualizacja przepisu, używanego przeze mnie od zawsze 🙂 Klasyk idealny do kanapek, kremów, lodów (ulubione lody mojego brata), gofrów, ciast itp- można długo wymieniać 😉 Krem jest aksamitny, ma wspaniały, wyrazisty, cytrynowy smak. Jest on naprawdę łatwy i szybki, a do tego ekonomiczny w wykonaniu. Warto zrobić go samemu, ponieważ w sklepie, za mały słoiczek dobrej jakości kremu trzeba zapłacić ok 25 zł. Serdecznie zapraszam 🙂
Poniżej podałam przepisy z wykorzystaniem kremu
Składniki na 1,5 szklanki:
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 2 całe cytryny
- 75 g masła, pokrojonego na małe kawałeczki
- 140 g cukru
Skórkę z cytryn zetrzeć i umieścić w garnuszku. Dodać do niej całe jajka, żółtka, sok wyciśnięty z cytryn oraz cukier. Roztrzepać trzepaczką do połączenia. Dodać masło i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy się zagotuje i zgęstnieje*, należy go jak najszybciej zdjąć z palnika. Ciepły krem przetrzeć przez sito, aby krem był jedwabiście gładki. Wystudzić i przełożyć do słoiczka. Krem przechowywać w lodówce.
Smacznego ! 🙂
*Krem delikatnie zgęstnieje, jednak właściwą konsystencję uzyska dopiero po wystudzeniu
Przepisy z wykorzystaniem lemon curd (wystarczy kliknąć w nazwę)
8 komentarzy
Witam!
Jak długo można przechowywać krem w lodówce?
Pozdrawiam! 😉
Ok 7- 10 dni szczelnie zabezpieczony.
Choć u mnie znika szybciej niż w 24 godziny 🙂
Pozdrawiam! 🙂
Czy zamiast cukru można dać miód?
Można dodać około 90 g miodu, a następnie dosłodzić np brązowym cukrem- wtedy będzie miodowy curd.
Nigdy nie robiłam na bazie samego miodu, jednak wydaje mi się, że również powinien wyjść 🙂
[…] […]
[…] 1 porcja lemon curd […]
[…] […]
Ciekawi mnie ta wersja z miodem. Dajcie znać jak wyszla.