Są to zdecydowanie najlepsze rogaliki jakie jadłam 🙂 Do tej pory moim faworytem były drożdżowe, jednak te wygrywają z nimi pod wieloma względami. Ciasto nie rośnie, więc rogaliki nie zmieniają swojego kształtu, powidła są równomiernie rozprowadzone i nie wyciekają bokiem (chyba, że jest ich zbyt dużo). Dodatkowo rogaliki są chrupiące i pyszne, najlepiej przygotować od razu 2 porcje 🙂
Składniki na 40 rogalików:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny do pieczenia
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- mąka do podsypania
- 1 białko
- cukier
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem. Dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 5 równych części, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
Po tym czasie wyjąć pierwszą część ciasta i uformować z niej krążek. Blat mocno posypać mąką (należy cały czas pilnować, aby ciasto się nie przykleiło) i rozwałkować ciasto na duże koło (po położeniu talerza obiadowego zostaje ok 1.5 cm). Ciasto podzielić na 8 równych trójkątów. Na środku każdego położyć 1/2 lub 1 łyżeczkę powideł i rozsmarować. Następnie zrolować ciasto od podstawy i uformować rogaliki. Powtórzyć z resztą ciasta.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schować do lodówki na minimum 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować rogaliki białkiem i posypać cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C ok 15- 20 minut, aż rogaliki się zarumienią.
Smacznego ! 🙂
8 komentarzy
Świetne,choć ja szaleję,za drożdżowymi.
Ja też zawsze uwielbiałam drożdżowe, ale jak raz popełniłam te, to skradły moje serce i odtąd zajmują u mnie pierwsze miejsce 🙂
ciasto wyszło zbyt kruche, i nie dało się z niego ulepić rogaliki 🙁
Rozumiem, że rozpadało się w trakcie wałkowania ? Jeżeli ciasto jest zbyt 'suche’ można dodać trochę śmietany/ wyrobić minimalnie dłużej (aby zrobiło się bardziej elastyczne) i mocno schłodzić w lodówce. Mam nadzieję, że następnym razem się uda 🙂
Te rogaliki są obłędne
To prawda 🙂 Dziękuję za komentarz 🙂
Dziękuję:)Ten przepis jest REWELACYJNY:)
Już kolejny raz robię je w domu i wychodzą świetnie a jak smakują mniam.
Super 🙂