Franuś, mój młodszy brat po spróbowaniu kilku, jeszcze ciepłych ciastek: Zuziaaa… a jak już zrobisz zdjęcia to będę mógł jeszcze sobie je zjeść? Bo są takie pyszne, że aż mi smakują 🙂
Czy może być lepsza rekomendacja? 🙂 Mocno cytrynowe, maślane, chrupiące ciasteczka- bajka!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g cukru pudru
- 1 jajko
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- cukier
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, jajko, skórkę z cytryn oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
Blat posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto (uważać, aby się nie przykleiło) na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć dowolne kształty. Ciastka ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C (do zarumienienia). Gotowe 🙂
Smacznego!
Leave A Reply