• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • lipiec 2016
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « cze   gru »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Babeczki z creme patissiere i rabarbarem

4 lipca 2016

SONY DSC

Jest to kombinacja mini tarty z rabarbarem. Ciastka są idealne. Pyszne nadzienie z domowego budyniu wspaniale pasuje do dżemu z rabarbaru i kruszonki, która idealnie zwieńcza deser. Ciastka są dwa razy mniejsze od tradycyjnych, dlatego można zrobić z nich 12 'normalnych’ babeczek. Zapraszam 😀

Składniki na 24 małe babeczki:

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła/ margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.

Dodatkowo:

  • 1 i 1/4 szklanki mleka 3,2 %
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru (można zwiększyć wedle upodobań)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 szklankę mleka umieścić w garnuszku i zagotować.

Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mąkę. Powoli wlać pozostałe mleko (1/4 szklanki), cały czas miksując.

Gdy mleko w garnuszku się zagotuje, wlać do niego mieszankę z żółtkami i gotując, ciągle mieszać, aż masa zgęstnieje (budyń powinien się zagotować). Odstawić do wystudzenia.

Nadzienie:

  • 170 g rabarbaru, drobno pokrojonego
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Rabarbar, wodę  i cukier umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze chwilę, aż rabarbar zrobi się miękki. Połowę płynu przelać do kubeczka i rozprowadzić w nim mąkę. Mieszaninę przelać do garnuszka i gotując, ciągle mieszać, aż masa zgęstnieje (nadzienie powininno się zagotować). Odstawić do wystudzenia.

Kruszonka:

  • 75 g masła, schłodzonego
  • 75 g cukru
  • 105 g mąki krupczatki

Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Odłożyć.

Foremki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i za pomocą słoika lub szklanki wyciąć 24 okrągłe placuszki, następnie umieścić je w formie na babeczki i docisnąć. Do każdej babeczki włożyć łyżkę kremu oraz nadzienia, a wierzch posypać kruszonką (można ją lekko docisnąć).

Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić w foremce.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

rabrabarwykorzystanie żółtek
Share

Babeczki  / Dla dzieci

Zuzia

You might also like

Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Faworki
2 stycznia 2021
Kremówka Papieska
20 maja 2020

Comment


Babeczki z malinowym creme patissiere – Najlepsze Smakołyki
23 October 2017 at 17:23
Reply

[…] wariacja babeczek, które wcześniej robiłam z rabarbarem (tutaj przepis). Tym razem, wzorem Kasi Rakoczy, creme patissiere wzbogaciłam o malinowe puree z […]



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    lipiec 2016
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « cze   gru »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...