• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Kruche babeczki z orzechami
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Mini serniczki oreo
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • czerwiec 2016
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « maj   lip »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Kostka Alpejska

27 czerwca 2016

SONY DSC

Genialne ciasto! Ostatnimi czasy ulubiony deser mojej siostry (którą serdecznie pozdrawiam 🙂 ) Krem z bezami podobał mi się od dawna, a pomysł o połączeniu ich z masą kajmakową to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest WSPANIAŁE. Delikatny biszkopt, kwaśny dżem, genialny krem i całość uwieńczona bitą śmietaną i wiórkami czekolady. To ciasto będzie hitem każdej imprezy 😀

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej (50 ml)
  • 1/5 szklanki kakao (50 ml)
  • 2/5 szklanki mąki pszennej (100 ml)
  • 3/5 szklanki cukru (150 ml)

Mąki i kakao przesiewamy miseczki.

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o wymiarach 36 x 24 cm.

Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i na końcu oddzielamy boki nożykiem od formy.

Krem:

  • 1 puszka kajmaku (510g)
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki ajerkoniaku
  • 200 g małych bez, połamanych na pół

Masło ubić na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Powoli, łyżka po łyże dodawać kajmak, nie przerywając ubijania. Na końcu wlać alkohol i dokładnie zmiksować. Wsypać bezy i dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duży słoik dżemu porzeczkowego
  • 1/2 szklanki mocnej herbaty, posłodzonej
  • gorzka czekolada, starta

Śmietanę z cukrem ubić na sztywno.

Biszkopt nasączyć herbatą i posmarować dżemem. Na wierzch wyłożyć krem z bezami i wyrównać. Przykryć bitą śmietaną i schłodzić całość w lodówce minimum 4 godziny.

Przed podaniem posypać startą czekoladą.

Smacznego ! 🙂

SONY DSC

 

SONY DSC

SONY DSC

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bezykonfitura/ dżemmasa krówkowa/ kajmakśmietana kremówkawykorzystanie białek
Share

Bezy  / Ciasta z kremem  / Kostka

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020

2 komentarze


Ada
27 June 2016 at 17:33
Reply

Wspaniałe 😉



    Zuzia
    27 June 2016 at 17:47
    Reply

    Tak 😀

Skomentuj Ada Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Kruche babeczki z orzechami
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Mini serniczki oreo
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    czerwiec 2016
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « maj   lip »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...