Genialne ciasto! Ostatnimi czasy ulubiony deser mojej siostry (którą serdecznie pozdrawiam 🙂 ) Krem z bezami podobał mi się od dawna, a pomysł o połączeniu ich z masą kajmakową to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest WSPANIAŁE. Delikatny biszkopt, kwaśny dżem, genialny krem i całość uwieńczona bitą śmietaną i wiórkami czekolady. To ciasto będzie hitem każdej imprezy 😀
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej (50 ml)
- 1/5 szklanki kakao (50 ml)
- 2/5 szklanki mąki pszennej (100 ml)
- 3/5 szklanki cukru (150 ml)
Mąki i kakao przesiewamy miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o wymiarach 36 x 24 cm.
Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i na końcu oddzielamy boki nożykiem od formy.
Krem:
- 1 puszka kajmaku (510g)
- 250 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki ajerkoniaku
- 200 g małych bez, połamanych na pół
Masło ubić na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Powoli, łyżka po łyże dodawać kajmak, nie przerywając ubijania. Na końcu wlać alkohol i dokładnie zmiksować. Wsypać bezy i dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru
- 1 duży słoik dżemu porzeczkowego
- 1/2 szklanki mocnej herbaty, posłodzonej
- gorzka czekolada, starta
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno.
Biszkopt nasączyć herbatą i posmarować dżemem. Na wierzch wyłożyć krem z bezami i wyrównać. Przykryć bitą śmietaną i schłodzić całość w lodówce minimum 4 godziny.
Przed podaniem posypać startą czekoladą.
Smacznego ! 🙂
2 komentarze
Wspaniałe 😉
Tak 😀