Wspaniałe, lekkie, puszyste ciasto. Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Składniki wystarczy wymieszać łyżką i gotowe. Ciasto jest idealne do wszystkich owoców- rabarbaru, truskawek, malin, porzeczek, jabłek czy brzoskwiń z puszki. Kruszonka perfekcyjnie dopełnia całość. Zapraszam 🙂
Składniki:
- 400 g mąki pszennej (ok 2 i 1/2 szklanki)
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 450 g jogurtu (lub kwaśnej śmietany)
- 400 g drobno pokrojonego rabarbaru (lub innych owoców), można zwiększyć wedle uznania
Kruszonka:
- 70 g mąki krupczatki
- 50 g masła
- 50 g cukru
Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Odłożyć.
Mąkę i sodę wymieszać.
Olej, cukier, jogurt i jajko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z sodą i wymieszać tylko do połączenia składników (mogą być grudki).
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu ułożyć owoce i przykryć całość kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec ok 45 minut- do suchego patyczka. Wystudzić.
Smacznego ! 🙂
8 komentarzy
Upiekłam ten placek był pyszny zrobiłam go ze śliwkami w ostatni weekend wakacji . Zachęcam do pieczenia i życze powodzenia w przygodach kulinarnych Wioletta ❤️
Bardzo się cieszę i dziękuję 🙂
W trakcie przyrządzania ciasto wyszło jakieś gumowe więc dodałam 2 łyżki octu i łyżeczkę proszku i po upieczeniu wyszło doskonałe.
Dzięki! Jestem kiepska w pieczeniu, a to ciasto upiekłam z jabłkami i wyszło przepyszne!
Super 🙂 Trening czyni mistrza 🙂
Na jaki rozmiar formy ?
jaki typ jogurtu dodać do tego ciasta?
Najlepiej gęsty np. grecki lub skyr, jednak uda się z każdym 🙂