Torcik na każdą okazję. Przepięknie się prezentuje i ma wyśmienity smak. Jest puszysty niczym chmurka. Na ciasto składają się dwa cieniutkie biszkopty, przełożone lekkimi kremami z brzoskwiń i truskawek, przykryte musem truskawkowym. Wierzch jest wykończony brzoskwiniami ułożonymi na kształt róży i zatopionymi w galaretce. Całość smakuje genialnie. Idealnie pasuje do pogody za oknem- jest lekko i owocowo 🙂
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki + 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąki przesiewamy miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne, powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o średnicy 21 cm*.
Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 30 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Gdy będzie zimny, delikatnie odkroić boki i przekroić na 2 takie same blaty.
Masa truskawkowa:
-
300 g truskawek, mogą być mrożone
- 2 łyżki cukru
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki z cukrem zmiksować na gładkie puree. Przełożyć do garnuszka i podgrzać, aż masa będzie gorąca. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Ciągle miksując, wlać mus truskawkowy.
Masa brzoskwiniowa:
-
250 g brzoskwiń z puszki
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Brzoskwinie zmiksować na gładkie puree. Przełożyć do garnuszka i podgrzać, aż masa będzie gorąca. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Ciągle miksując, wlać mus brzoskwiniowy.
Mus truskawkowy:
- 150 g truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki zmiksować na gładkie puree. Dodać żelatynę i dokładnie wmieszać.
Dodatkowo:
- 200 g brzoskwiń z puszki (ok 6 lub 7 połówek)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 szklanka wrzątku
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia, a następnie schłodzić. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nadal płynna- wtedy jest gotowa.
Brzoskwinie pokroić na plasterki.
Wykonanie całości:
Jeden blat biszkoptowy ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 23 cm. Przełożyć na niego masę truskawkową i odstawić do lodówki na 20 minut, do stężenia. Na wierzchu ułożyć drugi blat i przełożyć na niego masę brzoskwiniową. Ponownie schłodzić w lodówce przez kolejne 20 minut, do stężenia. Wierzch przykryć musem truskawkowym i schłodzić do stężenia.
Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki brzoskwiń zaczynając od wewnętrznej krawędzi, a kończąc na środku. Na wierzch delikatnie wylać galaretkę. Schłodzić całość w lodówce przez ok 3 godziny.
Smacznego!
* Można użyć tortownicy o średnicy 23 cm, a następnie delikatnie skroić boki.
Leave A Reply