• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • maj 2016
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « kwi   cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Wiosenny torcik z truskawkami i brzoskwiniami

14 maja 2016

SONY DSC

Torcik na każdą okazję. Przepięknie się prezentuje i ma wyśmienity smak. Jest puszysty niczym chmurka. Na ciasto składają się dwa cieniutkie biszkopty, przełożone lekkimi kremami z brzoskwiń i truskawek, przykryte musem truskawkowym. Wierzch jest wykończony brzoskwiniami ułożonymi na kształt róży i zatopionymi w galaretce. Całość smakuje genialnie. Idealnie pasuje do pogody za oknem- jest lekko i owocowo 🙂

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki + 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mąki przesiewamy miseczki.

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne, powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o średnicy 21 cm*.

Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 30 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.

Gdy będzie zimny, delikatnie odkroić boki i przekroić na 2 takie same blaty.

Masa truskawkowa:

  • 300 g truskawek, mogą być mrożone
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Truskawki z cukrem zmiksować na gładkie puree. Przełożyć do garnuszka i podgrzać, aż masa będzie gorąca. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno. Ciągle miksując, wlać mus truskawkowy.

Masa brzoskwiniowa:

  • 250 g brzoskwiń z puszki
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Brzoskwinie zmiksować na gładkie puree. Przełożyć do garnuszka i podgrzać, aż masa będzie gorąca. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno. Ciągle miksując, wlać mus brzoskwiniowy.

Mus truskawkowy:

  • 150 g truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Truskawki zmiksować na gładkie puree. Dodać żelatynę i dokładnie wmieszać.

Dodatkowo:

  • 200 g brzoskwiń z puszki (ok 6 lub 7 połówek)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  •  1 szklanka wrzątku

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia, a następnie schłodzić. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nadal płynna- wtedy jest gotowa.

Brzoskwinie pokroić na plasterki.

Wykonanie całości:

Jeden blat biszkoptowy ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 23 cm. Przełożyć na niego masę truskawkową i odstawić do lodówki na 20 minut, do stężenia. Na wierzchu ułożyć drugi blat i przełożyć na niego masę brzoskwiniową. Ponownie schłodzić w lodówce przez kolejne 20 minut, do stężenia. Wierzch przykryć musem truskawkowym i schłodzić do stężenia.

Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki brzoskwiń zaczynając od wewnętrznej krawędzi, a kończąc na środku. Na wierzch delikatnie wylać galaretkę. Schłodzić całość w lodówce przez ok 3 godziny.

Smacznego!

* Można użyć tortownicy o średnicy 23 cm, a następnie delikatnie skroić boki.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

brzoskwiniegalaretkaśmietana kremówkatruskawkiżelatyna
Share

Ciasta z kremem  / Ciasta z owocami  / Dla dzieci  / Torty

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Kremówka Papieska
20 maja 2020

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    maj 2016
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « kwi   cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...