Szybki deser, idealny na lato. Jest to tradycyjna galaretka z owocami i niespodzianką- kolorową pianką, która powstaje po ubiciu galaretki. Fajny i łatwy deser na każdą okazję 🙂
Składniki na 5 porcji:
- 3 galaretki w kolorze czerwonym
- 8 truskawek
- 5 szklanek wrzącej wody
Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 5 szklankach gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Gdy galaretka będzie w temperaturze pokojowej wstawić do lodówki, aż zgęstnieje, ale dalej będzie lekko płynna- wtedy będzie gotowa. Podzielić na dwie części w proporcji 2:1.
Przygotować 5 szklanek lub kieliszków. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na ściankach lekko przyciskając. Kieliszki zalać galaretką (większą częścią) i schłodzić, aż galaretka stężeje.
Pozostałą galaretkę ubić na najwyższych obrotach miksera na puszystą piankę.
Piankę przełożyć na wierzch każdego deseru i schłodzić.
Zamiast pianki można użyć bitej śmietany.
4 komentarze
Jakiej wielkości pucharki są w przepisie?ja potrzebuję na 6 pucharków po 300 ml to z jakich proporcji zrobić?
Na jakiej wielkości pucharki jest przepis?
Jakiej wielkości pucharki są użyte w przepisie?bo potrzebuje proporcje na 6 pucharków pojemności 300 ml to z jakich proporcji wtedy zrobić?
Tutaj jest ok 150 ml, dlatego sugeruję zrobić z podwójnej porcji 🙂