• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • maj 2016
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « kwi   cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Bezowy tort z wiśniami i czekoladą

27 maja 2016

 

SONY DSC

Jedno z najlepszych ciast świata! Idealne nawet dla tych, którzy nie zaliczają się do grona miłośników ciast bezowych. Początkowo może się wydawać, że jest ciężkie i przesłodzone, jednak gdy spróbujecie choć jeden, najmniejszy kawałeczek zrozumiecie, że ciasto jest zupełnie inne. Bardzo lekkie i delikatne. Blaty bezowe tworzą idealną całość z kwaskowatą frużeliną i puszystą śmietaną. Na jednym kawałku się nie kończy 🙂

Składniki na blaty bezowe:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 20 g kakao (gorzkiego, niesłodzonego)
  • szczypta soli

Na papierze do pieczenia rysujemy 2 okręgi o średnicy ok 20 cm.

W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodajemy sól i  powoli zwiększamy stopień obrotów. Gdy białka będą już zupełnie sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) zaczynamy dodawać cukier w dwóch turach. Na początku wsypujemy połowę i dokładnie ubijamy, aż do prawie całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dopiero gdy masa będzie gładka, bez widocznych kryształków cukru dodajemy resztę i znów dokładnie ubijamy do gładkości.

Dodajemy przesiane kakao i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem dzielimy na pół i przekładamy na okręgi. Wyrównujemy.

Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 60 minut. Zostawiamy do wystudzenia.

Dodatkowo:

  • 250 g wiśni, wypestkowanych (mogą być mrożone)
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • starta gorzka czekolada

Wiśnie, cukier i wodę umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez ok 3 minuty. Odlać połowę soku z garnuszka i wymieszać go z mąką ziemniaczaną. Sok przelać do owoców i mieszać do momentu zagęszczenia i ponownego zagotowania się masy. Schłodzić.

Śmietanę ubić na sztywno.

Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy i posmarować go połową bitej śmietany. Na wierzchu ułożyć połowę frużeliny wiśniowej i przykryć ciasto drugim blatem. Na nim rozsmarować pozostałą śmietanę i ułożyć frużelinę. Posypać startą czekoladą.

Ciasto najlepiej zjeść zaraz po zrobieniu.

Smacznego! 🙂

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bez mąkifrużelina owocowakakaośmietana kremówkawiśniewykorzystanie białek
Share

Bezy  / Ciasta z kremem  / HIT  / Torty

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Kremówka Papieska
20 maja 2020

4 komentarze


Decorateacake
27 May 2016 at 17:13
Reply

brzmi cudownie, ale jakoś nie potrafię przełamać się do zrobienia bezy.. :p



    Zuzia
    27 May 2016 at 18:06
    Reply

    Nie ma się czego bać 🙂
    Dla tego ciasta warto się przełamać 🙂

Kora
6 June 2016 at 04:44
Reply

Jestem pod głębokim wrażeniem przepisu, jest świetny 😉



Torciki bezowe z czekoladą i wiśniami – Najlepsze Smakołyki
15 May 2017 at 17:48
Reply

[…] aby cieszyć się nim cały rok. Ostatnio prezentowałam je w klasycznej wersji tortu bezowego (przepis tutaj). Dzisiaj czas na wersję mini- małe, eleganckie torciki z dwóch bezowych krążków, puszystego […]



Skomentuj Torciki bezowe z czekoladą i wiśniami – Najlepsze Smakołyki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    maj 2016
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « kwi   cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...