Wspaniałe ciasto na każdą okazję 🙂 Jest to jeden z tych wypieków, które wszystkim smakują (w szczególności dzieciom 🙂 ). Torcik składa się z puszystego biszkoptu, warstwy owocowego, zielonego budyniu, pianki śmietankowej i galaretki. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i dość długo może stać poza lodówką. Zapraszam 🙂
Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąki przesiewamy miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o średnicy 23 cm.
Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia. Gdy będzie zimny, delikatnie odkroić boki.
Zielony krem:
- 700 ml soku zielonego (typu Kubuś, Pysio)
- 2 budynie śmietankowe (każdy na 0,5l mleka)
Pół litra soku umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Resztę soku wlać do miseczki, wsypać budynie i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Gdy sok w garnuszku zacznie się gotować, wlać sok z budyniem i dokładnie wymieszać. Gotować do momentu zgęstnienia masy.
Gorący budyń przelać na biszkopt i zostawić do wystudzenia.
Krem:
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 2 galaretki w kolorze zielonym
- 1 szklanka wrzątku
We wrzątku rozpuścić galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlać galaretkę. Krem wyłożyć na wierzch ciasta i zostawić do zastygnięcia.
Dodatkowo:
- 1 galaretka w kolorze zielonym
- 1 i 1/3 szklanki wrzątku
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 1 i 1/3 gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Gdy będzie w temperaturze pokojowej wstawić do lodówki, aż zgęstnieje, ale dalej będą lekko płynna- wtedy będą gotowe. Ciasto zalać tężejącą galaretką i schować do lodówki na 1 godzinę.
Gotowe 🙂
Smacznego!
Leave A Reply