Genialna alternatywa do tradycyjnych bułek. Są baaardzo puszyste i mięciutkie, a w smaku bardzo podobne do pizzy. Pasują świetnie do wszystkiego- od porannej jajecznicy, jako kanapki czy na 'sucho’. Zapraszam 🙂
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 110 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 160 g startego sera (najlepiej mozarelli)
- 160 g szynki, pokrojonej w kostkę
- 10 suszonych pomidorów, pokrojonych w kostkę
- dowolne przyprawy
Mąk, proszek, sodę, sól i cukier dokładnie wymieszać. Dodać masło i rozetrzeć palcami na kruszonkę. następnie dodać jogurt, jajko oraz mleko i dokładnie wyrobić. Na końcu dodać przyprawy, szynkę, ser (trochę sera i szynki zostawić na potem) oraz pomidory i zagnieść.
Z ciasta uformować placek o średnicy ok 20 cm i podzielić na 8 trójkątnych kawałków. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a każdą bułeczkę posypać pozostałym serem i szynką.
Wstawić do piekarnika i piec w 200 ºC przez ok 20 minut.
Smacznego 🙂
Comment
Baaaardzo smaczne, polecam 🙂