Ostatnio dużo ciast z kremem 🙂 Znany większości z Was „Kubuś”. Jest to biszkopt, warstwa kremu na bazie śmietanki i pyszny, przecierowy budyń. Krem budyniowy to jeden z moich ulubionych ostatnimi czasy- po prostu kocham ten smak 🙂 Teraz, gdy zima już odeszła, a nie ma jeszcze sezonu na typowe, wiosenno- letnie owoce, ciasto to, jest idealne. Nie jest mdłe, ani przesłodzone. „Kubusiowy” krem wprowadza pyszny, nowy smak. Polecam !
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki + 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąki przesiewamy miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne, powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o wymiarach 36 x 24 cm
Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 25 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Gdy będzie zimny, delikatnie odkroić boki.
Krem „kubusiowy”:
- 1 litr soku przecierowego typu „Kubuś”,”Pysio”- w kolorze pomarańczowym
- 3 budynie, na 0,5 l mleka każdy
- 3 łyżki cukru
- 150 g masła, miękkiego
750 ml soku umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Resztę soku wlać do miseczki, wsypać budynie i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Gdy sok w garnuszku zacznie się gotować, wlać sok z budyniem i dokładnie wymieszać. Gotować do momentu zgęstnienia masy. Wystudzić
Masło ubić na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem (zajmuje to kilka minut). Cały czas miksując, dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń. Gotowy krem przełożyć na biszkopt i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki umieścić w misce i ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż uzyskamy sztywny, puszysty, gęsty krem. Ciasto przykryć kremem i schłodzić w lodówce minimum 5-6 godzin (najlepiej całą noc).
Przed podaniem ozdobić startą czekoladą.
Smacznego ! 🙂
Ciasto może stać w lodówce do 3- 4 dni.
2 komentarze
Zuziu, dziękuję za wspaniały przepis. Ciasto pychotka, pozdrawiamy. Ciocia
Bardzo się cieszę 😀