Rok 2016 tuż tuż, więc mam dla Was niespodziankę 🙂 Coś zdrowego, smacznego, lekkiego i szybkiego. O wspaniałych właściwościach kaszy jaglanej większość zapewne słyszała, więc nie zdziwi Was sposób podania. Jest to pewnego rodzaju serniczek na zimno. Zamiast twarogu, jego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Oprócz puszystego kremu o aromacie cytryny, całości dopełnia mus owocowy. Smacznie i zdrowo 🙂
Idealne nie tylko jako deser, ale również pożywne śniadanie.
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka gody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- 1/3 szklanki cukru (lub płynnego miodu)
- skórka otarta z 1 cytryny
Kaszę dokładnie opłukać. W garnuszku umieścić 1 szklankę wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać do niej kaszę oraz sól i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i zostawić do wystudzenia.
Wystudzoną kaszę dokładnie zmiksować blenderem, aż będzie gładka. Dodać do niej śmietanę, jogurt, skórkę z cytryny oraz cukier i zmiksować do połączenia. Cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę i jeszcze raz zmiksować.
Krem przełożyć do szklanek i odstawić na 30 minut do stężenia.
Mus owocowy:
- 300 g truskawek (lub innych owoców: kiwi, maliny, mango)
- 1/4 szklanki wrzątku
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i zostawić do wystudzenia.
Truskawki zmiksować na puree, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Mus przelać na krem z kaszy i schłodzić przez minimum godzinę.
Smacznego! 🙂
2 komentarze
Od kilku miesięcy widzę w słodkich przepisach kaszę jaglaną i za każdym razem czytam, że jest zdrowo. Nie, że jestem zlośliwa, ale sądzę leczenie deserami z cukrem ! to ciut przesada. Co więcej, jestem za deserami, uwielbiam je, ale nie łudzę się zjadanie kaszy jaglanej na słodko nie pójdzie mi w bidra. Kasza do krupnika, a na deser może Pana Cotta z truskawkami, albo jeszcze prościej truskawki z cukrem ? 😀
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Kasza jaglana jest sama w sobie bardzo zdrowa, więc tego typu deser jest zdecydowanie produktywny. Zdrowe nie znaczy niskokaloryczne, ale bogate w wartości odżywcze- nie należy o tym zapominać. A na deser może być i budyń i owoce i ciasto i deser z kaszy- jak kto lubi 😉 Ważne, żeby było pysznie!
Pozdrawiam 😀