Śliwki w rumie z czekoladą to jedno z moich ulubionych połączeń. Jeszcze nie raz tu zagości 😉 Dzisiaj mam dla was urocze mini tarty, wypełnione genialnym musem czekoladowym z nasączonymi śliwkami i najlepszą polewą. Z przepisu wychodzą 4 małe tarty, każda o średnicy ok 12 cm. Są genialne 😉
Składniki:
- 120 g ciastek (oreo, hit, digestive)
- 40 g roztopionego masła
- 100 g czekolady, posiekanej (najlepiej gorzka i mleczna pół na pół)
- 150 ml śmietany 30 %
- 1/4 szklanki rumu
- 12 suszonych śliwek + 4 do ozdoby
Śliwki pokroić na ćwiartki umieścić w małej miseczce, zalać rumem i odstawić do nasączenia na 2 godziny.
Ciasteczka zmiksować blenderem na tzw ‚piasek’. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wysypać do foremek, przyklepać i wstawić do lodówki na 30 minut.
Do małego garnuszka wlać 100 ml śmietany kremówki, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić do temperatury pokojowej
Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać połowę sosu czekoladowego. Dodać namoczone w rumie śliwki i dokładnie wymieszać. Mus czekoladowy rozdzielić po równo między tarty i wyrównać. Przykryć pozostałym sosem czekoladowym i ozdobić śliwkami. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce.
Smacznego!
5 komentarzy
Mmm, aż mi ślinka cieknie… 🙂
😀
pycha!
Oj tak 😉
[…] ulubionych czekoladek- śliwek w czekoladzie. Jest to połączenie które naprawdę uwielbiam (np. mini tarta i mazurek). Na ten wspaniały tort składają się dwie warstwy biszkoptu genueńskiego, powidła, […]