Pyszne, delikatne, złociste bułeczki. Mają mięciutkie, puszyste wnętrze i pyszną, chrupiącą skórkę. Z przepisu wychodzi 8 niedużych, uroczych bułeczek idealnych na śniadanie. Polecam przygotować ciasto wieczorem, przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc- na pierwsze rośnięcie. Rano wystarczy uformować bułeczki i upiec, a przy śniadaniu będziemy mogli się delektować pysznymi, własnoręcznie przygotowanymi i świeżymi bułeczkami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki ciepłej, niegorącej wody
- 1 łyżka cukru
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 30 g miękkiego masła
Do ciepłej wody dodać drożdże, cukier, sól i pół szklanki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie pozostałą mąkę, jajko, masło i rozczyn drożdżowy wymieszać i dokładnie wyrobić (ja wyrabiałam je w Thermomixie). Tutaj nie możemy się spieszyć, ponieważ ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do ręki. Ten etap powinien zająć minimum 7 minut. Z ciasta uformować kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć o ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.
Piekarnik nastawić na 200° C . Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem nacinamy nożem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.
Leave A Reply