Drugi, równie świetny przepis na ciasto marchewkowe. To jest zdecydowanie lżejsze (nie posiada tylu dodatków) i bardziej wilgotne od swojego poprzednika. Dodatkowo, przykryte jest moim ulubionym, puszystym kremem na bazie serka z dodatkiem śmietany. Ambrozja! Moim skromnym zdaniem ciasto jest genialne 😉 i świetnie wpasowuje się w jesienną aurę. Musicie spróbować 🙂
Składniki:
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka rodzynek
Do nasączenia:
- 1/2 szklanki mocnej, czarnej herbaty
- 1 łyżka cukru
- sok z 1 pomarańczy
Krem:
- 250 g serka śmietankowego
- 150 ml śmietany 30% lub 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Mąki, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać.
Jajko, skórkę pomarańczy i cukier ubijać na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodawać stopniowo olej oraz mąki. Całość dokładnie ucierać, aż do momentu powstania gładkiej, gęstej masy. Dodać marchewkę oraz rodzynki i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C. Wystudzić.
Herbatę wymieszać z cukrem oraz sokiem z pomarańczy i nasączyć roztworem wystudzone ciasto.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i wystudzić.
Kremówkę oraz serek umieścić w misce i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez ok 3 minuty. Dodać cukier puder oraz wystudzoną żelatynę i miksować jeszcze minutę.
Ciasto przykryć kremem i chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Smacznego! 🙂
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
6 komentarzy
Mmmm…mocno bakaliowe, naprawdę pycha, do herbatki jesienią…polecam!
🙂
Wprost przepadam za ciastem marchewkowym z pomarańczową nutą. I do tego jeszcze cynamon 😀 Musi pachnieć nieziemsko i fantastycznie wygląda 🙂
Oj tak 🙂 Genialne w każdym calu 🙂
Na jakiej wielkosci formę jest przepis?
17 x 17 cm lub 15 x 20 cm 😉
Pozdrawiam serdecznie!