Dziś trochę inaczej 🙂 Mam dla was przepis na pyszne bułeczki, które świetnie zastępują tradycyjne kanapki. W zależności od zawartości lodówki i Waszych upodobań, możecie sami skomponować ulubione nadzienie. Przepis znaleziony tutaj.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 10 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
Drożdże, cukier, sól, ciepłą wodę i 3 łyżki mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10- 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i dokładnie wyrobić. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do podwojenia objętości.
W między czasie przygotować farsz.
Na nadzienie:
- 500 g świeżego łososia (plus sok z cytryny)
- 500 g szpinaku (może być mrożony)
- 1 kulka mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- szczypta soli i pieprzu
Mozzarelle pokroić kostkę.
Umytego i osuszonego łososia skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Umieścić go w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 20 minut.
Na patelni rozgrzać masło. Dodać do niego szpinak i dusić do chwili, aż znacznie zmniejszy swoją objętość, a powstała woda odparuje. Doprawić go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką, solą i pieprzem do smaku. Następnie dodać rozdrobnionego łososia i mozzarellę. Wymieszać.
Dodatkowo:
- 1 rozbełtane jajko
- zioła do posypania (ja użyłam koperku i ziół prowansalskich)
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na cienki prostokąt. Podzielić na 6 równych części, umieścić na nich farsz i zalepić je wzdłuż dłuższej krawędzi. Zostawić do napuszenia na 20 minut. Przed samym pieczeniem naciąć, posmarować jajkiem i posypać ziołami.
Wstawić do piekarnika i piec około 15 -20 minut (do zarumienienia) w temperaturze 200 °C.
Lekko przestudzić na kratce i spałaszować ze smakiem 🙂
Bon Appetit! 🙂
Comment
Jadłam, pyszna i zdrowa przekąska, mnie naprawdę smakowały wybornie – zwłaszcza zaraz po upieczeniu! 🙂 Pozdrawiam