Składniki na 2 blaty czekoladowe:
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g margaryny
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki kakao
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Wykonanie:
W garnuszku roztopić margarynę, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Dodać kakao, porządnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Dwie tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli nie mamy 2 blach możemy upiec ciasta po kolei, najpierw 1 blat, a od razu po nim następny).
W jednej misce wymieszać pozostałe suche składniki oprócz cukru (mąka, soda, proszek), a w drugiej na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na jasną pianę (ubijać ok 2 minuty). Do masy jajecznej wmiksować nie gorącą masę czekoladową. Następnie na zmianę dodawać suche składniki i śmietanę cały czas ubijając (ciasto powinno być dość gęste). Ciasto rozdzielić po równo między dwie blachy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego d0 180 °C na 20 minut do tzw. suchego patyczka i odstawić do wystudzenia (jeśli pieczemy dwie blachy jednocześnie należy włączyć termoobieg).
Krem:
- 250 g miękkiego masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki syropu klonowego (ewentualnie 1/2 szklanki cukru*)
Masło ubić na jasną i puszystą masę (miksować na najwyższych obrotach miksera przez 6- 7 minut), następnie dodać pozostałe składniki i miksować, aż do powstania gładkiej i jednolitej masy.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady (może być 80 g gorzkiej + 20 g mlecznej czekolady)
- 60 g masła
Masło roztopić w garnuszku, następnie wyłączyć ogień, dodać połamaną czekoladę, dokładnie wymieszać i wystudzić.
Do nasączenia:
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka miodu
Wszystkie składniki wymieszać.
Wykonanie całości:
Pierwszy blat ciasta położyć na dno blachy i nasączyć go połową wody z miodem. Ciasto czekoladowe przykryć równomiernie masą mleczną. Na wierzch położyć drugi blat, nasączyć go resztą płynu i polać wystudzoną polewą czekoladową. Można schłodzić- dzięki temu łatwiej się kroi.
Smacznego
* należy podgrzać 1/2 szklanki ‚zwykłego’ mleka i wmieszać do niego cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Wystudzić, a następnie postępować zgodnie z przepisem.
3 komentarze
Zawsze chciałam zrobić i w sumie nadal nie wiem, dlaczego do tego nie doszło 😉
to jest ten czas 🙂
Ale piękna !!!!