Chlebek idealny dla niecierpliwców. Najlepiej smakuje jeszcze gorący, odrywany kawałek po kawałku 🙂 Podczas pieczenia w całym domu czuć aromat ziół i czosnku. Musicie go spróbować 🙂
Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 60 g masła
Masło z ziołami i czosnkiem:
- 70 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki posiekanej pietruszki (lub innych ziół)
- 9 ząbków posiekanego czosnku
Tradycyjną keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Mleko wlać do garnuszka i podgrzać, powinno być mocno ciepłe, ale nie gorące. Dodać do niego drożdże, cukier, sól i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie pozostałą mąkę, jajko, masło i rozczyn drożdżowy wymieszać i dokładnie wyrobić (ja wyrabiałam je w Thermomixie). Ten etap powinien zająć minimum 4 minuty. Z ciasta uformować kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć o ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Wykładamy na wysypaną mąką stolnicę i wałkujemy na duży prostokąt. Ciasto smarujemy masłem, posypujemy czosnkiem i pietruszką, a następnie kroimy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok 10 cm. Pasy układamy na sobie, a następnie kroimy w kwadraty (10x 10 cm) i przekładamy do formy. Odstawiamy do napuszenia na 30 minut.
Chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy ok 30- 35 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.
Leave A Reply