Bułeczki idealne dla wielbicieli czosnku. Są bardzo mięciutkie, puszyste i pięknie pachną. Smak czosnku jest dosyć mocno wyczuwalny, a jednocześnie delikatny. Pyszności! Polecam przygotować ciasto wieczorem, przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc- na pierwsze rośnięcie. Rano wystarczy uformować bułeczki i upiec, a przy śniadaniu będziemy mogli się delektować pysznymi, własnoręcznie przygotowanymi i świeżymi bułeczkami.
Składniki:
- 12 ząbków czosnku (pokrojonych na małe kawałki)
- 250 ml mleka
- 450 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 25 g drożdży
- 1 jajko
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania bułeczek
Mleko z czosnkiem zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 8 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Czosnek zmiksować i dodać do ciepłego mleka (nie gorącego!) razem z drożdżami, cukrem, solą i 3 łyżkami mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, jajko, olej i jajko. Całość wymieszać i dokładnie wyrobić (ja wyrabiałam je w Thermomixie). Tutaj nie możemy się spieszyć, ponieważ ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do ręki. Ten etap powinien zająć minimum 7 minut. Z ciasta uformować kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć o ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.
Piekarnik nastawić na 190° C . Wyrośnięte bułeczki nacinamy w dwóch miejscach i smarujemy jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.
Smacznego !
🙂
Zainspirowane przepisem Atiny
2 komentarze
Urocze i zapewne bardzo pyszne. Wypróbuję 🙂
Cieszę się 🙂