• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Mini serniczki oreo
    Puszysty sernik
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Sernik królewski
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • wrzesień 2015
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  
    « sie   paź »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Bułeczki czosnkowe

7 września 2015

SONY DSC

Bułeczki idealne dla wielbicieli czosnku. Są bardzo mięciutkie, puszyste i pięknie pachną. Smak czosnku jest dosyć mocno wyczuwalny, a jednocześnie delikatny. Pyszności! Polecam przygotować ciasto wieczorem, przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc- na pierwsze rośnięcie. Rano wystarczy uformować bułeczki i upiec, a przy śniadaniu będziemy mogli się delektować pysznymi, własnoręcznie przygotowanymi  i świeżymi bułeczkami. 

Składniki:

  • 12 ząbków czosnku (pokrojonych na małe kawałki)
  • 250 ml mleka
  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania bułeczek

Mleko z czosnkiem zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 8 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej. 

Czosnek zmiksować i dodać do ciepłego mleka (nie gorącego!) razem z drożdżami, cukrem, solą i 3 łyżkami mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15  minut.

Po tym czasie do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, jajko, olej i jajko. Całość wymieszać i dokładnie wyrobić (ja wyrabiałam je w Thermomixie). Tutaj nie możemy się spieszyć, ponieważ ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do ręki. Ten etap powinien zająć minimum 7 minut. Z ciasta uformować kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć o ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.

Piekarnik nastawić na 190° C . Wyrośnięte bułeczki nacinamy w dwóch miejscach i smarujemy jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.

Smacznego !

🙂

1

Zainspirowane przepisem Atiny

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

czosnekdrożdże
Share

Bułki

Zuzia

You might also like

Chleb nocny (drożdżowy)
5 kwietnia 2020
Drożdżowe rogaliki z dżemem
13 marca 2019
Malinianki- zawijane drożdżówki
17 września 2018

2 komentarze


Karolina
7 September 2015 at 18:42
Reply

Urocze i zapewne bardzo pyszne. Wypróbuję 🙂



    Zuzia
    7 September 2015 at 18:45
    Reply

    Cieszę się 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Mini serniczki oreo
    Puszysty sernik
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Sernik królewski
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    wrzesień 2015
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  
    « sie   paź »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...