Potrójnie truskawkowa tarta 🙂 Kruchy spód i boki, delikatny truskawkowy mus, leciutki serniczek z kawałkami owoców i klasyczne wykończenie- truskawki i galaretka. To połączenie tych dwóch ciast (torcik i sernik, które zrobiły furorę) w formie tarty 🙂
Jeżeli nie macie odpowiedniej formy (najlepiej z wyjmowanym dnem), możecie zrobić w tortownicy o tej samej średnicy 23 cm.
Spód ciasteczkowy:
- 220 g dowolnych ciasteczek (np. maślane, owsiane, pełnoziarniste, holenderskie)
- 70 g masła
Ciastka zmielić malakserze, na tzw. piasek. Masło roztopić i dokładnie wymieszać z ciastkami. ‚Mokry piasek’ wysypać do formy i lekko przyklepać, formując spód i boki. Schować do lodówki na 30 minut.
Masa truskawkowa:
- 250 g truskawek, umytych i odszypułkowanych
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i zostawić do wystudzenia. Truskawki za pomocą blendera zmielić na puree. Cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przelać na kruchy spód i schłodzić 30 minut.
Masa jogurtowa:
- 400 g jogurtu greckiego
- 125 ml śmietany kremówki (pół szklanki)
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- 200 g truskawek, umytych i odszypułkowanych
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i zostawić do wystudzenia. Truskawki pokroić w ćwiartki i odłożyć.
Jogurt grecki i cukier puder miksujemy, aby nie było grudek. Cienkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę cały czas miksując. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i wraz z pokrojonymi truskawkami przekładamy do masy truskawkowej. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy i przekładamy na masę truskawkową. Ciasto schować do lodówki na 45 minut.
Na wierzch:
- 250 g truskawek, umytych i odszypułkowanych
- 450 ml wrzątku
- 1 galaretka na pół litra wody (najlepiej w kolorze czerwonym)
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 450 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Gdy będzie w temperaturze pokojowej wstawić do lodówki, aż zgęstnieje, ale dalej będzie lekko płynna- wtedy będzie gotowa. Truskawki pokroić w ćwiartki i rozłożyć na wierzchu ciasta. Zalać tężejącą galaretką i schować do lodówki na pół godziny. Gotowe 🙂
Smacznego 🙂
4 komentarze
Jeszcze nigdy nie zrobiłam ciasta tak ekspresowo 😉 zrobilam w tortownicy, bo formy nie miałam i wyszło pierwszą klasa 😉
🙂 Bardzo się cieszę 🙂
Wygląda pięknie, idealne letnie ciasto 🙂
Zdecydowanie 😉