• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
    Kruche babeczki z orzechami
    Mini serniczki oreo
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Murzynek Babci Halinki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • czerwiec 2015
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « maj   lip »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i delikatną pianką

25 czerwca 2015

4

Leciutka i puszysta waniliowa pianka, z delikatnie kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru i truskawek. Ciasto na pewno podbije wasze serca. Jeżeli nie macie pod ręką truskawek czy rabarbaru, możecie użyć każdych innych owoców (najlepiej kwaśnych) – porzeczek, jagód, malin. Zapraszam!

Składniki na prostokątną formę o wymiarach  33×20 cm.

Kruchy spód:

  • 210 g mąki
  • 70 g cukru
  • 140 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka

Mąkę wymieszać z cukrem, wrzucić masło lub margarynę oraz żółtka i szybko zagnieść ciasto. Można je zrobić również w malakserze. Zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki na 30 minut. Wyjąć ciasto i zetrzeć je równomiernie na spód blachy. Lekko przyklepać i podpiec w temperaturze 180 °C  przez ok 15 minut na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia.

Dodatkowo:

  • 300 g truskawek
  • 150 g rabarbaru
  • 70 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Cukier, mąkę i masło umieścić w miseczce. Rozetrzeć palcami tak, aby powstała kruszonka, odstawić. Truskawki kroimy w ćwiartki, a rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki (o długości 1 cm).

Pianka:

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki oleju

Białka ubić na sztywną pianę (jak przy bezach). Stopniowo zacząć wsypywać cukier cały czas miksując tak długo, aż całkowicie się rozpuści (ok 3- 4 minuty). Zmniejszyć obroty i ciągle miksując wsypać budynie, a następnie wlać cienką strużką olej. Gotową masę przelać na wystudzony spód. Na wierzch wysypać rabarbar oraz truskawki i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 0k 35 minut w temperaturze 180 °C.

Odstawić do wystudzenia. Smacznego 🙂

5

Pianka z tego przepisu

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

rabarbartruskawkiwykorzystanie białek
Share

Ciasta z owocami

Zuzia

You might also like

Gofry, chrupiące i najlepsze
18 maja 2020
Ciasto ucierane z prażonym rabarbarem
4 maja 2020
Muffiny waniliowe z malinami (HIT)
30 kwietnia 2020

5 komentarzy


ada
26 June 2015 at 11:40
Reply

Jakie pyszne ciasto!!! W sam raz na weekend 🙂



Juna
1 July 2015 at 14:28
Reply

Ja zrobiłam z porzeczkami i wszystkim smakowało 🙂 🙂 za tydzień chyba powtórzę 🙂



    Zuzia
    1 July 2015 at 22:56
    Reply

    Cieszę się 🙂

monika
7 July 2015 at 23:00
Reply

pysznosci 😉 3ba spróbowac



    Zuzia
    8 July 2015 at 10:55
    Reply

    Powodzenia 😉

Skomentuj ada Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
    Kruche babeczki z orzechami
    Mini serniczki oreo
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Murzynek Babci Halinki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    czerwiec 2015
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « maj   lip »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...