Leciutka i puszysta waniliowa pianka, z delikatnie kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru i truskawek. Ciasto na pewno podbije wasze serca. Jeżeli nie macie pod ręką truskawek czy rabarbaru, możecie użyć każdych innych owoców (najlepiej kwaśnych) – porzeczek, jagód, malin. Zapraszam!
Składniki na prostokątną formę o wymiarach 33×20 cm.
Kruchy spód:
- 210 g mąki
- 70 g cukru
- 140 g masła lub margaryny
- 2 żółtka
Mąkę wymieszać z cukrem, wrzucić masło lub margarynę oraz żółtka i szybko zagnieść ciasto. Można je zrobić również w malakserze. Zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki na 30 minut. Wyjąć ciasto i zetrzeć je równomiernie na spód blachy. Lekko przyklepać i podpiec w temperaturze 180 °C przez ok 15 minut na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia.
Dodatkowo:
- 300 g truskawek
- 150 g rabarbaru
- 70 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Cukier, mąkę i masło umieścić w miseczce. Rozetrzeć palcami tak, aby powstała kruszonka, odstawić. Truskawki kroimy w ćwiartki, a rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki (o długości 1 cm).
Pianka:
- 5 białek
- 200 g cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki oleju
Białka ubić na sztywną pianę (jak przy bezach). Stopniowo zacząć wsypywać cukier cały czas miksując tak długo, aż całkowicie się rozpuści (ok 3- 4 minuty). Zmniejszyć obroty i ciągle miksując wsypać budynie, a następnie wlać cienką strużką olej. Gotową masę przelać na wystudzony spód. Na wierzch wysypać rabarbar oraz truskawki i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 0k 35 minut w temperaturze 180 °C.
Odstawić do wystudzenia. Smacznego 🙂
Pianka z tego przepisu
5 komentarzy
Jakie pyszne ciasto!!! W sam raz na weekend 🙂
Ja zrobiłam z porzeczkami i wszystkim smakowało 🙂 🙂 za tydzień chyba powtórzę 🙂
Cieszę się 🙂
pysznosci 😉 3ba spróbowac
Powodzenia 😉