Co tu dużo pisać 🙂 Klasyczne ciasto jogurtowe z dużą ilością truskawek. Najlepsze posypane cukrem pudrem!
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 1 jajo
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g jogurtu naturalnego
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 300 g truskawek
Wykonanie:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Piekarnik nastawić na 170°C.
Jajko, olej i cukier dokładnie zmiksować. Następnie dodawać stopniowo jogurt oraz mąkę wymieszaną z sodą. Całość dokładnie ucierać, aż do momentu powstania gładkiej, gęstej masy. Ciasto przełożyć do tortownicy, a na jego wierzchu ułożyć truskawki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45- 55 minut (do suchego patyczka). Wystudzić i podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Klasyczne, a jakie pyszne (:
dokładnie 🙂
😀
….o jaką śmietanę chodzi w przepisie?
Wkradł się błąd, już poprawiam 🙂
Wyszło bardzo dobre.