Ciasto drożdżowe darzę większą miłością niż czekoladę, więc z tego przepisu skorzystam jeszcze nie raz. Puszysta, pięknie pachnąca i delikatnie słodka 🙂 Łatwo się ją kroi i jest świeża również następnego dnia (został tylko jeden kawałek 🙂 ) Wychodzi naprawdę duża, ale zadziwiająco szybko znika. Pokochacie z pewnością !
Składniki na 1 dużą chałkę:
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 450 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Pozostałą mąkę mieszamy z jajkiem, wodą oraz masłem, dodajemy rozczyn i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ten etap zajmuje mi ok 7 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Dużą blachę wykładamy papierem, a ciasto lekko wyrabiamy. Dzielimy na 3 kawałki tej samej wielkości i rolujemy, aż uzyskamy piękne wałeczki o długości ok 25- 30 cm. Zaplatamy z nich warkocz, przekładamy go na blachę, a końce podwijamy pod spód. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok 3o minut.
Dodatkowo:
- 70 g mąki krupczatki
- 50 g masła
- 50 g cukru
- rozbełtane jajko
Mąkę, masło i cukier wkładamy do miseczki i rozcieramy między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 ° C. Wyrośniętą chałkę smarujemy dokładnie jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.
Smacznego! 🙂
Źródło przepisu: I love bake
7 komentarzy
Wygląda obłędnie 🙂
Super!!!!!!
Wyszła Ci idealna
Dziękuję 😉
właśnie zrobiłam! moje pierwsze w życiu ciasto drożdżowe 😀
mmm smakowite.. zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe 🙂
Dokładnie! Ciepłe najlepsze 😉
[…] Puszysta chałka z kruszonką […]