Bezowania ciąg dalszy 😉 Tym razem zapraszam na wersję wiśniową, z pyszną frużeliną domowej roboty. Krucha z wierzchu beza, delikatnie wiśniowy, błyskawiczny w wykonaniu krem i wiśniowa frużelina! Pycha 🙂
Składniki na 10 bez:
- 2 białka
- szczypta soli
- 120 g cukru
- skórka z 1 cytryny
Na papierze do pieczenia rysujemy 10 okręgów o średnicy ok 8 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 150ºC.
W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodajemy sól i powoli zwiększamy stopień obrotów. Gdy białka będą już zupełnie sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) zaczynamy dodawać cukier w dwóch turach. Na początku wsypujemy połowę i dokładnie ubijamy, aż do prawie całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dopiero gdy masa będzie gładka, bez widocznych kryształków cukru dodajemy resztę i znów dokładnie ubijamy do gładkości. Dzięki temu sposobowi beza powinna być idealna.
Masę przełożyć na przygotowany papier za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki i uformować bezy w obrębie szablonów (jak na zdjęciu).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut.
Frużelina wiśniowa:
- 300 g wiśni, jeśli używamy mrożonych wiśni, należy je wcześniej rozmrozić
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wiśnie, cukier i wodę umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez ok 5 minut. Odlać połowę soku z garnuszka i wymieszać go z mąką ziemniaczaną. Sok przelać do owoców i mieszać do momentu zagęszczenia i ponownego zagotowania się masy. Schłodzić.
Krem:
- 250 g mascarpone
- frużelina wiśniowa
Mascarpone ubijać przez ok 2 minuty na najwyższych obrotach miksera. Dodać połowę frużeliny i dokładnie wymieszać.
Bezy ułożyć na paterze. Na każdej z nich zrobić spory kleks z kremu, a na wierzchu ułożyć porcję z pozostałej frużeliny frużeliny. Dodatkowo, każde ciastko można posypać pokruszoną bezą dla ozdoby.
Smacznego! 🙂
7 komentarzy
Wyszły ns prawdę super 🙂
A jakie pyszne 🙂
O jeny, jakie piękne !!!
Świetnie Ci wyszły 😀
Świetne zdjęcia robisz 🙂 🙂 🙂
Dziękuję 🙂
[…] rozmrażać), lub zmodyfikować kolor i smak galaretki. Ja podałam go z frużeliną wiśniową z tego przepisu. […]