Miękkie, puszyste i pachnące ciasto drożdżowe- pyszności!!! Do racuchów możecie dodać ulubione dodatki, aby wzbogacić ich smak (kawałki czekolady, rodzynki, jabłka itp), ale moje ulubione to te klasyczne- świeżo po usmażeniu posypane cukrem pudrem + ewentualnie jakiś dżemik. Pyyycha 😉
Składniki:
- 25 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 250 g mąki
- 1 jajko
Wykonanie:
Drożdże, mleko, cukier, sól i połowę mąki umieścić w garnuszku lub misce, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10- 15 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki i jajko (i dodatki jeżeli używacie), dokładnie wymieszać, przykryć i znów odstawić na ok 45 minut do podwojenia objętości.
Przygotować łyżkę i kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać za pomocą łyżki zamoczonej wcześniej w wodzie i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do zarumienienia- należy uważać, ponieważ jeśli olej będzie zbyt gorący, racuchy zbyt szybko złapią kolor, a w środku będą surowe.
Usmażone racuchy przekładać na talerz wyłożony papierem, aby obciekły z tłuszczu. Podawać według uznania, ale najlepsze są zdecydowanie z cukrem pudrem i konfiturą żurawinową. Smacznego 😉
12 komentarzy
Ymmm pycha 🙂
oj tak 🙂
Kocham je !!!
ja też 🙂
Przepraszam bardzo, ale czy nie wypadałoby, zgodnie z dobrymi blogerskimi obyczajami, podać źródła tego przepisu?
Jest podane 🙂
Przepraszam, istotnie jest podane, nie zauważyłam, że trzeba kliknąć na przycisk „źródło”
dzisiaj będę robić z córcia
Proszę dać znać jak wyszły 😉
Racuchy pierwsza klasa! Robię je już po raz drugi 🙂 Wspaniała strona, wiele przepisów jest naprawdę prostych i nawet mało wprawiona kucharka może sobie poradzić w przyrządzeniu wyśmienitych smakołyków ;))
Cieszę się, że się podoba 🙂
Zgadzam się!!!