Wyśmienity tort, zawierający to wszystko, co kojarzy mi się ze świętami 🙂 Jest na prawdę wyśmienity. Tort długo powstawał w mojej głowie i w końcu mogłam urzeczywistnić ten pomysł. Wyszedł idealny w każdym calu 🙂 Można go przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Jestem pewna, że Wam posmakuje 🙂
To może być ostatnia okazja do tego, więc życzę Wam: Radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech to będzie dla Was wyjątkowy czas 🙂
P.S. Mam nadzieję, że nie przestraszy Was długość przepisu 😉
Ciasto marchewkowe:
- 300 g startej marchwi
- 200 g margaryny
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 4 jaja
- 2/3 szklanki cukru
Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą.
Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę, sodę, proszek i cynamon wymieszać. W osobnej misce zmiksować jajka i cukier, następnie cały czas miksując dodawać marchew na zmianę z mieszanką mąki. Na końcu dodać margarynę. Ciasto przelać do formy i piec ok 40-45 minut do suchego patyczka. Wystudzić.
Kajmak cynamonowy (można zastąpić tradycyjnym):
- 300 ml śmietany 30% lub 36%
- 2/3 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Do garnka (bardziej szerokiego, niż wysokiego) wlać śmietanę, wsypać 2/3 szklanki cukru i dokładnie wymieszać. Garnek postawić na palnik, zagotować, zmniejszyć ogień (na średni) i gotować 25- 35 minut- aż śmietanka się zredukuje. Po tym czasie masa powinna wyglądać jak lekko żółta piana. Dodajemy do niej przesiane kakao i cynamon i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie do innego garnka (najlepiej z grubym dnem) wsypać równomiernie 1/4 cukru i podgrzewać (na dość wysokim ogniu), aż do całkowitego rozpuszczenia się i przyrumienienia- nie mieszamy! Zmniejszyć płomień (bardzo mały) i powoli, cały czas mieszając wlać całą masę śmietankową i masło. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1 minutkę. Wystudzić.
Krem z serka:
- 150 g serka śmietankowego (np. almette, philadelphia, twój smak- piątnica)
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.
Masa marcepanowa: (można użyć 200 g gotowej masy)
- 80 g migdałów (bez skórki)
- 100 g cukru
- 100 g ugotowanych na miękko ziemniaków (ciepłych!)
- 50 g miękkiego masła
Migdały zmielić na proszek. Dodać cukier, masło i ziemniaki i dokładnie zmielić do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić.
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
Masło roztopić i dodać do niego połamaną czekoladę. Wystudzić.
Krem czekoladowy:
- 100 ml śmietany kremówki
- 70 g gorzkiej czekolady
Śmietanę umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, dokładnie wymieszać, wystudzić i schłodzić. Następnie ubić jak zwykłą śmietanę i odstawić.
Do nasączenia:
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki rumu
Wszystko dokładnie wymieszać.
Wykonanie:
Ciasto pokroić na trzy blaty tej samej grubości. Pierwszy położyć na paterze, nasączyć 1/3 mieszanki, posmarować równomiernie kajmakiem, a następnie marcepanem. Przykryć drugim blatem również nasączyć 1/2 pozostałej mieszanki, posmarować powidłami, a następnie kremem z serka. Przykryć ostatnim blatem i nasączyć pozostałą mieszanką. Wierzch ciasta polać polewą, a boki posmarować kremem czekoladowym. Wstawić do lodówki i schłodzić przez min 30 minut.
Na końcu można ozdobić wiórkami czekolady lub wzorkami z cukru pudru.
Smacznego i wesołych Świąt 🙂
3 komentarze
Jaki piekny !!! 🙂
Niczego sobie 🙂
Dokładnie 🙂