• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • grudzień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « lis   sty »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Tort Bożonarodzeniowy

22 grudnia 2014

SONY DSC

Wyśmienity tort, zawierający to wszystko, co kojarzy mi się ze świętami 🙂 Jest na prawdę wyśmienity.  Tort długo powstawał w mojej głowie i w końcu mogłam urzeczywistnić ten pomysł. Wyszedł idealny w każdym calu 🙂 Można go przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Jestem pewna, że Wam posmakuje 🙂

To może być ostatnia okazja do tego, więc życzę Wam: Radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech to będzie dla Was wyjątkowy czas 🙂

P.S. Mam nadzieję, że nie przestraszy Was długość przepisu 😉

Ciasto marchewkowe:

  • 300 g startej marchwi
  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki cukru

Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą.

Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę, sodę, proszek i cynamon wymieszać. W osobnej misce zmiksować jajka i cukier, następnie cały czas miksując dodawać marchew na zmianę z mieszanką mąki. Na końcu dodać margarynę. Ciasto przelać do formy i piec ok 40-45 minut do suchego patyczka. Wystudzić.

Kajmak cynamonowy (można zastąpić tradycyjnym):

  • 300 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2/3 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do garnka (bardziej szerokiego, niż wysokiego) wlać śmietanę, wsypać 2/3 szklanki cukru i dokładnie wymieszać. Garnek postawić na palnik, zagotować, zmniejszyć ogień (na średni) i gotować 25- 35 minut- aż śmietanka się zredukuje. Po tym czasie masa powinna wyglądać jak lekko żółta piana. Dodajemy do niej przesiane kakao i cynamon i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie do innego garnka (najlepiej z grubym dnem) wsypać równomiernie 1/4 cukru i podgrzewać (na dość wysokim ogniu), aż do całkowitego rozpuszczenia się i przyrumienienia- nie mieszamy! Zmniejszyć płomień (bardzo mały) i powoli, cały czas mieszając wlać całą masę śmietankową i masło. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1 minutkę. Wystudzić.

Krem z serka:

  • 150 g serka śmietankowego (np. almette, philadelphia, twój smak- piątnica)
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.

Masa marcepanowa: (można użyć 200 g gotowej masy)

  • 80 g migdałów (bez skórki)
  • 100 g cukru
  • 100 g ugotowanych na miękko ziemniaków (ciepłych!)
  • 50 g miękkiego masła

Migdały zmielić na proszek. Dodać cukier, masło i ziemniaki i dokładnie zmielić do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić.

Dodatkowo: 

  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła

Masło roztopić i dodać do niego połamaną czekoladę. Wystudzić.

Krem czekoladowy:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 70 g gorzkiej czekolady

Śmietanę umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, dokładnie wymieszać, wystudzić i schłodzić.  Następnie ubić jak zwykłą śmietanę i odstawić.

Do nasączenia:

  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki rumu

Wszystko dokładnie wymieszać.

Wykonanie:

Ciasto pokroić na trzy blaty tej samej grubości. Pierwszy położyć na paterze, nasączyć 1/3 mieszanki, posmarować równomiernie kajmakiem, a następnie marcepanem. Przykryć drugim blatem również nasączyć 1/2 pozostałej mieszanki, posmarować powidłami, a następnie kremem z serka. Przykryć ostatnim blatem i nasączyć pozostałą mieszanką. Wierzch ciasta polać polewą, a boki posmarować kremem czekoladowym. Wstawić do lodówki i schłodzić przez min 30 minut.

Na końcu można ozdobić wiórkami czekolady lub wzorkami z cukru pudru.

Smacznego i wesołych Świąt 🙂

SONY DSC

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

SONY DSC

 

SONY DSC

 

SONY DSC

 

 

 

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cynamonczekoladakajmakmarcepanmarchewpowidłaserek śmietankowyśmietana kremówka
Share

Boże Narodzenie  / Torty

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Kremówka Papieska
20 maja 2020

3 komentarze


MonikaK
28 December 2014 at 19:18
Reply

Jaki piekny !!! 🙂



Małgośka
2 January 2015 at 03:55
Reply

Niczego sobie 🙂



    Zuzia
    2 January 2015 at 10:50
    Reply

    Dokładnie 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    grudzień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « lis   sty »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...