Pierniczki z powidłami… Kto ich nie lubi? Moje pierwsze w pełni samodzielne pierniczki uważam za bardzo, bardzo udane 🙂 Ten przepis jest idealny dla osób, które lubią delektować się ich smakiem zaraz po upieczeniu, bez obawy połamania zębów 😉
Łatwy i szybki przepis, pyszne pierniczki- czego chcieć więcej? Zapraszam 😉
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 szklaki miodu
- 75 g masła/ margaryny do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklaki śmietany
Dodatkowo:
- 1 słoiczek powideł lub marmolady
- łyżka wody
Wykonanie:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszać i odstawić. Miód, masło lub margarynę i przyprawę do piernika umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia i odstawić. Białko oddzielić od żółtka i ubić. Gdy już będzie sztywne, cały czas ubijając dodawać żółtko i stopniowo cukier. Do masy dodać śmietanę i wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mieszankę suchych składników, cały czas mieszając. Ciasto może (a nawet powinno) być dość rzadkie, ale nie należy się tym na razie przejmować. Należy je przykryć folią i wstawić na minimum 2 godziny (do 3 dni) do lodówki.
Schłodzone ciasto położyć na blat oprószony mąką (w takiej ilości, aby ciasto się nie przykleiło) i rozwałkować na grubość ok 4 mm . Wykrawać różne kształty pierniczków. Następie układać w sporych odstępach na blaszce. Na środku każdego pierniczka ułożyć 1/2 lub 1 łyżeczkę powideł, krawędzie posmarować wodą, przyłożyć drugi pierniczek na wierzch i lekko docisnąć brzegi wokół powideł.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce.
Gotowe pierniczki można udekorować roztopioną czekoladą, lub lukrem. Smacznego 🙂
2 komentarze
Właśnie zrobiłam i ppotwierdzam sa pyszne 🙂
Cieszę się 😀