Pyszne,lekkie i chrupiące 🙂 Przepis znaleziony w gazecie, wypróbowany, lekko zmieniony i w 100% polecany przeze mnie! Ciastka nie są twarde, bardziej kruche i przyjemnie chrupiące. Ciasteczek wychodzi sporo, więc jest szansa, że zostaną do następnego dnia i nie stracą na smaku 🙂
Składniki na 36 ciastek:
- 180 g miękkiej margaryny do pieczenia lub masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 180°C.
Masło utrzeć na jasną masę. Dodać cukier i jajko i dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem w sporych odstępach, a następnie spłaszczyć.
Pieczemy ok 15 minut- do zarumienienia.
Po tym czasie ciastka najlepiej przełożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia.
Smacznego 😉
5 komentarzy
Brzmi pysznie 🙂
Mniam, pyszności 🙂 Bardzo lubię owsiane ciasteczka 🙂
Przyznam że już trzeci raz robię te ciasteczka i są rewelacyjne a maczane w kwaśnych konfiturach super
Cieszę się bardzo. Muszę spróbować z konfiturą 🙂
[…] ciastka owsiane. Jest to delikatnie odświeżony przepis, który znajduje się już na stronie (o tutaj). Ciasteczka są chrupiące i naprawdę przepyszne! Z przepisu wychodzi dużo ciastek, jednak […]