Kruche babeczki zawierające to co najlepsze: moje ulubione kruche ciasto i najlepszą domową masą makową. Babeczki można przygotować w tradycyjnej formie muffinkowej lub do minibabeczek. Z pierwszej wychodzą 24 większe, a z drugiej 48 uroczych, maleńkich babeczek. Są świeże nawet przez 2-3 dni. Po upieczeniu można je zamrozić. Polecam, nie tylko na święta 🙂
Ciasto:
- 500 g mąki
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 250 g masła/ margaryny do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
Nadzienie:
- 600 g masy makowej (przepis)
- 2 białka
- szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka roztopionego masła do wysmarowania foremek
- cukier puder do oprószenia
Foremki posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i za pomocą słoika lub szklanki wyciąć 48 okrągłych placuszków, następnie umieszczać je formie na babeczki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do każdej babeczki włożyć łyżkę masy makowej, do wysokości babeczek. Z reszty ciasta wykroić 48 ciasteczek o ulubionym kształcie i przełożyć je na babeczki lekko dociskając.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C- do zarumienienia. Wyjąć i przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Babeczki najlepiej smakują popudrowane.
Smacznego 🙂
Comment
Przepiękne, apetyczne i bardzo świąteczne. 🙂