• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Cytrynowy puch z malinami
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Murzynek Babci Halinki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • listopad 2014
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    « paź   gru »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Rogaliki z makiem

29 listopada 2014

SONY DSC

 

Rogaliki to coś, co lubię robić najbardziej 🙂 Trochę czasochłonna, ale iście zajmująca zabawa. Do rogalików użyłam, mojego ulubionego ciasta drożdżowego, z którym pracuje się bardzo, bardzo fajnie- nie klei się bardziej niż powinno, łatwe do rozwałkowania i ładnie rośnie. Wstawiam dużo zdjęć zrobionych w trakcie produkcji rogalików i mam nadzieję, że przekonają Was, że warto je zrobić samemu:)

P.S. W trakcie wałkowania ciasta, należy je podsypać solidnie mąką, aby nie przykleiło się do blatu.

Składniki na 48 rogalików

Ciasto:

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 60 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła/ margaryny
  •  1/2  szklanki śmietany 12%

Wykonanie:

Przygotować rozczyn- mleko, drożdże, 2 łyżki cukru i 3/4 szklanki mąki dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrabiać przez kilka minut. Gotowe ciasto przełożyć do dużej miski i odstawić na 1 i 1/2 h do lodówki do wyrośnięcia.

Masa makowa:

  • 300 g masy makowej (1/2 porcji z tego przepisu)
  • 1 białko
  • szczypta soli

Wykonanie:

W suchej, najlepiej metalowej misce ubić białka, ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać w nie masę makową.

Ciasto należy wyjąć z lodówki i podzielić na 6 równych części. Formujemy je w kulki, obtaczamy w mące, aby się nie skleiły i 5 układamy w miseczce, przekrywamy ściereczką i odstawiamy na bok.

Pierwszą kulkę rozwałkowujemy na duże koło (po położeniu talerza obiadowego zostaje ok 1.5 cm), które dzielmy na 8 równych trójkątów. Na środku każdego kładziemy łyżeczkę masy makowej i rozsmarowujemy tak jak na zdjęciu.  Następnie rolujemy cisto od szerszego boku i formujemy rogaliki. Proces powtórzyć z resztą ciasta.

Rogaliki przekładamy na blachę i zostawiamy na 15 minutek do wyrośnięcia.

Pieczemy ok 13- 15 minut w temperaturze 180°C

Lukier:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2  cytryny

Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, aż do powstania gęstej masy. Za pomocą pędzelka smarujemy wystudzone rogaliki lukrem.

Smacznego!!!

16

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cukier puderdrożdżemasa makowawykorzystanie białek
Share

Boże Narodzenie  / Bułki  / Ciasteczka

Zuzia

You might also like

Chleb nocny (drożdżowy)
5 kwietnia 2020
Ciasto z lekką pianką, malinami i kruszonką
9 kwietnia 2019
Drożdżowe rogaliki z dżemem
13 marca 2019

3 komentarze


Juna
3 December 2014 at 15:12
Reply

Śliczne ! 🙂



Aga
6 December 2014 at 11:12
Reply

Piękne!!! 😀



Drożdżowe rogaliki z dżemem – Najlepsze Smakołyki
13 March 2019 at 14:38
Reply

[…] Formowanie jak przy rogalikach z makiem: […]



Skomentuj Drożdżowe rogaliki z dżemem – Najlepsze Smakołyki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Cytrynowy puch z malinami
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Murzynek Babci Halinki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    listopad 2014
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    « paź   gru »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...