Rogaliki to coś, co lubię robić najbardziej 🙂 Trochę czasochłonna, ale iście zajmująca zabawa. Do rogalików użyłam, mojego ulubionego ciasta drożdżowego, z którym pracuje się bardzo, bardzo fajnie- nie klei się bardziej niż powinno, łatwe do rozwałkowania i ładnie rośnie. Wstawiam dużo zdjęć zrobionych w trakcie produkcji rogalików i mam nadzieję, że przekonają Was, że warto je zrobić samemu:)
P.S. W trakcie wałkowania ciasta, należy je podsypać solidnie mąką, aby nie przykleiło się do blatu.
Składniki na 48 rogalików
Ciasto:
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 60 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła/ margaryny
- 1/2 szklanki śmietany 12%
Wykonanie:
Przygotować rozczyn- mleko, drożdże, 2 łyżki cukru i 3/4 szklanki mąki dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrabiać przez kilka minut. Gotowe ciasto przełożyć do dużej miski i odstawić na 1 i 1/2 h do lodówki do wyrośnięcia.
Masa makowa:
- 300 g masy makowej (1/2 porcji z tego przepisu)
- 1 białko
- szczypta soli
Wykonanie:
W suchej, najlepiej metalowej misce ubić białka, ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać w nie masę makową.
Ciasto należy wyjąć z lodówki i podzielić na 6 równych części. Formujemy je w kulki, obtaczamy w mące, aby się nie skleiły i 5 układamy w miseczce, przekrywamy ściereczką i odstawiamy na bok.
Pierwszą kulkę rozwałkowujemy na duże koło (po położeniu talerza obiadowego zostaje ok 1.5 cm), które dzielmy na 8 równych trójkątów. Na środku każdego kładziemy łyżeczkę masy makowej i rozsmarowujemy tak jak na zdjęciu. Następnie rolujemy cisto od szerszego boku i formujemy rogaliki. Proces powtórzyć z resztą ciasta.
Rogaliki przekładamy na blachę i zostawiamy na 15 minutek do wyrośnięcia.
Pieczemy ok 13- 15 minut w temperaturze 180°C
Lukier:
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, aż do powstania gęstej masy. Za pomocą pędzelka smarujemy wystudzone rogaliki lukrem.
Smacznego!!!
3 komentarze
Śliczne ! 🙂
Piękne!!! 😀
[…] Formowanie jak przy rogalikach z makiem: […]