Najlepsze ciasto ucierane- z przepisu mojej babci 🙂
Przepyszne i łatwe!!! Dalej nie mogę się nadziwić jakie ono dobre 🙂 Bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo uniwersalne, ponieważ można użyć odpestkowanych wiśni, jabłek, porzeczek czy mieszanki owoców- co tylko mamy pod ręką. Zapraszam 🙂
Składniki:
- 250 g masła/ margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 całe jaja
- 4 żółtka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 + ¼ szklanki mleka
- 450g wybranych owoców (mogą być mrożone, nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania)
Wykonanie:
W misce dokładnie utrzeć masło/ margarynę na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo cukier i jajka, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy wymieszaną z proszkiem mąkę i 1/3 szklanki mleka i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
Na wyłożoną papierem blaszkę, wylać większość ciasta (zostawić ok ¾ szklanki) i wysypać na nim owoce. Resztę ciasta zmiksować z ¼ szklanki mleka i wylać na owoce. Piec 40- 50 minut w temperaturze 190ºC.
Po wystudzeniu można polukrować (cukier puder + sok z cytryny)
Smacznego 🙂
2 komentarze
Mmm, wygląda wspaniale 🙂
Pycha 🙂