Składniki:
- 300 g mąki
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 2 łyżki śmietany
Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki. Formę wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą (spód i boki).
1/2 ciasta rozwałkować na wielkość spodu formy i przełożyć do blaszki. Z reszty ciasta wykleić boki na wysokość 2-3 cm. Spód nakłuć widelcem. Piec 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C . Wyjąć i wystudzić.
Nadzienie:
- 200 g białej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 szklanki malin (lub innych tego typu owoców)
- 50 g migdałów
Wykonanie: Śmietanę kremówkę umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę i wymieszać aż do powstania jednolitej masy. Wystudzić i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie śmietanę czekoladową ubić (nie za mocno, aby się nie zważyła), przełożyć na spód do tarty, a na wierzchu wysypać maliny i migdały. Smacznego 🙂
4 komentarze
Ale piekna 🙂
Mmm, wspaniała 🙂 Wygląda cudownie, a smakować musiała jeszcze lepiej 🙂
dokładnie 😉
Tarta naprawdę godna polecenia….przepyszna!!! 🙂