• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • październik 2014
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « wrz   lis »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Tarta z białą czekoladą i malinami

8 października 2014

SONY DSC Bardzo efektowna tarta, do której nie potrzebujemy nawet odpowiedniej formy- wystarczy tradycyjna prostokątna blacha. Kruche ciasto nie kurczy się podczas pieczenia i nie rozpada przy krojeniu. Maliny można zastąpić prawie każdymi owocami, najlepiej kwaśnymi, aby zrównoważyć słodycz (przepysznego!) kremu z białej czekolady. Na pewno Wam posmakuje 😉

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 łyżki śmietany

Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki. Formę wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą (spód i boki).

1/2 ciasta rozwałkować na wielkość spodu formy i przełożyć do blaszki. Z reszty ciasta wykleić boki na wysokość 2-3 cm. Spód nakłuć widelcem. Piec 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C . Wyjąć i wystudzić.

Nadzienie:

  • 200 g białej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 szklanki malin (lub innych tego typu owoców)
  • 50 g migdałów

Wykonanie: Śmietanę kremówkę umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę i wymieszać aż do powstania jednolitej masy. Wystudzić i wstawić do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie śmietanę czekoladową ubić (nie za mocno, aby się nie zważyła), przełożyć na spód do tarty, a na wierzchu wysypać maliny i migdały. Smacznego 🙂

P.S. Przechowywać w lodówce. SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

biała czekoladamalinymigdałyśmietana kremówkawykorzystanie żółtek
Share

Tarty i ciasta kruche

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Ciasto dyniowe z malinami
27 października 2021
Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021

4 komentarze


Juna
9 October 2014 at 15:38
Reply

Ale piekna 🙂



gin
11 October 2014 at 16:41
Reply

Mmm, wspaniała 🙂 Wygląda cudownie, a smakować musiała jeszcze lepiej 🙂



    Zuzia
    11 October 2014 at 18:14
    Reply

    dokładnie 😉

Beata
15 October 2014 at 08:05
Reply

Tarta naprawdę godna polecenia….przepyszna!!! 🙂



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    październik 2014
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « wrz   lis »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...