• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Ciasto marchewkowe- najlepsze z najlepszych
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Najnowsze wpisy

    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
    • Faworki
    • Rolada z jabłkami
    • Placuszki z borówkami
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Sabina o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Zuzia o Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
    • Dorota o Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy – Najlepsze Smakołyki o Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • Wrzesień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « Sie   Paź »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Szarlotka sypana I

15 września 2014

SONY DSC

Czyli najprostsze ciasto z jabłkami 🙂 Najtrudniejszą rzeczą w przepisie jest obranie i tarkowanie jabłek, więc jeśli podołamy temu zadaniu, to ciasto nie będzie stanowiło większego problemu. Ciasto pyszne, mocno jabłkowe z chrupiącym wierzchem. 

Podoba się? No to teraz musicie wypróbować przepis 🙂

Źródło

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1- 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 kostki zimnego masła (około 170 g)- można je włożyć na 30 minut do zamrażalnika

Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tortownicę o średnicy 21 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą..

Na dno formy wysypać jedną trzecią suchych składników (1 szklankę mieszanki), na nie rozłożyć połowę jabłek i posypać cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy.

Ciasto lekko wystudzić i tu dobra wiadomość dla niecierpliwych- można je kroić i jeść na ciepło 🙂 (nie rozpada się)

Smacznego 🙂

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bez jajekcynamonjabłkakasza manna
Share

Ciasta z owocami  / Szarlotki i jabłeczniki

Zuzia

You might also like

Rolada z jabłkami
13 października 2020
Ciasteczka serowe z jabłkiem (3 składniki)
11 maja 2020
Ciasto marchewkowe- puszyste
3 lutego 2020

3 komentarze


Beata
16 September 2014 at 08:55
Reply

To prawda, jest bardzo dobra, mniammmmmmm 🙂



Szarlotka- najlepsza » Najlepsze Smakołyki
19 September 2014 at 19:56
Reply

[…] Szarlotka sypana […]



Milena
4 November 2014 at 20:01
Reply

Uwielbiam! 🙂



Pozostaw odpowiedź Szarlotka- najlepsza » Najlepsze Smakołyki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Ciasto marchewkowe- najlepsze z najlepszych
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Wrzesień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « Sie   Paź »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

pliki Cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły