Czyli najprostsze ciasto z jabłkami 🙂 Najtrudniejszą rzeczą w przepisie jest obranie i tarkowanie jabłek, więc jeśli podołamy temu zadaniu, to ciasto nie będzie stanowiło większego problemu. Ciasto pyszne, mocno jabłkowe z chrupiącym wierzchem.
Podoba się? No to teraz musicie wypróbować przepis 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 kostki zimnego masła (około 170 g)- można je włożyć na 30 minut do zamrażalnika
Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tortownicę o średnicy 21 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą..
Na dno formy wysypać jedną trzecią suchych składników (1 szklankę mieszanki), na nie rozłożyć połowę jabłek i posypać cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy.
Ciasto lekko wystudzić i tu dobra wiadomość dla niecierpliwych- można je kroić i jeść na ciepło 🙂 (nie rozpada się)
Smacznego 🙂
3 komentarze
To prawda, jest bardzo dobra, mniammmmmmm 🙂
[…] Szarlotka sypana […]
Uwielbiam! 🙂