• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Murzynek Babci Halinki
    Babka mocno cytrynowa
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Jagodzianki idealne
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • wrzesień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « sie   paź »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Jabłecznik z bezą

28 września 2014

SONY DSC

Trochę ciasta, dużo jabłek i cieniutka chrupiąca beza na wierzchu. Przepis idealny na jesienne dni!!! Zapraszam 🙂

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g margaryny/masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść ciasto. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie 1/2 ciasta. Resztą ciasta wykleić boki tortownicy (na wysokość 2,5-3 cm). Dno nakłuć widelcem, położyć na ciasto papier do pieczenia i wysypać na wierzch groch, fasolę lub specjalne kulki obciążające i włożyć do lodówki na 30 minut.

Masa jabłkowa:

  • 2  kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier waniliowy lub 1 łyżka zwykłego cukru
  • 1/4 szklanki kaszy manny

Beza:

  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 60 g cukru

Jabłka umyć, obrać, wykroić nasiona i zmielić w malakserze lub zetrzeć na tarce. Dodać do nich cukier i cynamon, wymieszać i odstawić.

Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika na około 7 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć i zdjąć z niego papier i groch i piec jeszcze 8 minut. W tym czasie w metalowej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodać sól i  powoli zwiększać stopień obrotów. Gdy białka będą już sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) zaczynamy dodawać cukier: stopniowo- dodajemy 1/2 porcji cukru i dokładnie ubijamy, aż do prawie całkowitego  rozpuszczenia się cukru i dopiero wtedy dodajemy drugą połowę- jeśli będziemy postępować w ten sposób beza powinna być idealna. Ciasto wyjąć z piekarnika, jego dno posypać kaszą manną, na to wyłożyć jabłka i na wierzchu równomiernie rozłożyć bezę. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170ºC.

Wyjąć, wystudzić pokroić i…?

Smacznego 😉

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cynamonjabłkawykorzystanie białek
Share

Bezy  / Ciasta z owocami  / Szarlotki i jabłeczniki

Zuzia

You might also like

Rolada z jabłkami
13 października 2020
Ciasteczka serowe z jabłkiem (3 składniki)
11 maja 2020
Ciasto marchewkowe- puszyste
3 lutego 2020

Comment


gin
30 September 2014 at 17:24
Reply

Mmm, aromatyczne jabłka, kruche ciasto i słodziutka beza – to musiało być pyszne 🙂



Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Murzynek Babci Halinki
    Babka mocno cytrynowa
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Jagodzianki idealne
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    wrzesień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « sie   paź »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...