Trochę ciasta, dużo jabłek i cieniutka chrupiąca beza na wierzchu. Przepis idealny na jesienne dni!!! Zapraszam 🙂
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki krupczatki
- 125 g margaryny/masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść ciasto. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie 1/2 ciasta. Resztą ciasta wykleić boki tortownicy (na wysokość 2,5-3 cm). Dno nakłuć widelcem, położyć na ciasto papier do pieczenia i wysypać na wierzch groch, fasolę lub specjalne kulki obciążające i włożyć do lodówki na 30 minut.
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier waniliowy lub 1 łyżka zwykłego cukru
- 1/4 szklanki kaszy manny
Beza:
- 1 białko
- szczypta soli
- 60 g cukru
Jabłka umyć, obrać, wykroić nasiona i zmielić w malakserze lub zetrzeć na tarce. Dodać do nich cukier i cynamon, wymieszać i odstawić.
Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika na około 7 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć i zdjąć z niego papier i groch i piec jeszcze 8 minut. W tym czasie w metalowej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodać sól i powoli zwiększać stopień obrotów. Gdy białka będą już sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) zaczynamy dodawać cukier: stopniowo- dodajemy 1/2 porcji cukru i dokładnie ubijamy, aż do prawie całkowitego rozpuszczenia się cukru i dopiero wtedy dodajemy drugą połowę- jeśli będziemy postępować w ten sposób beza powinna być idealna. Ciasto wyjąć z piekarnika, jego dno posypać kaszą manną, na to wyłożyć jabłka i na wierzchu równomiernie rozłożyć bezę. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170ºC.
Wyjąć, wystudzić pokroić i…?
Smacznego 😉
Comment
Mmm, aromatyczne jabłka, kruche ciasto i słodziutka beza – to musiało być pyszne 🙂