• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
    Kruche babeczki z orzechami
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Murzynek Babci Halinki
    Baletki z makiem
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • wrzesień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « sie   paź »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Domowe krówki

22 września 2014

SONY DSC

Domowe słodycze- co tu dużo pisać? Po prostu pycha 🙂 Domowe ciągutki można przechowywać do 14 dni. Świetnie nadają się również do wypieków. No i kolejne łakocie zrobione własnoręcznie 🙂

Przepis został zainspirowany tą oto masą krówkową. 

Składniki na keksówkę o wymiarach 31 x 11 cm:

  • 400 ml śmietany 30% lub 36 %
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła

Wykonanie:

Śmietanę i cukier dokładnie wymieszać (aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru) i doprowadzić do wrzenia, następnie dodać masło i redukować na średnim ogniu przez 15-25 minut- masa powinna buzować i wyglądać jak lekko żółta piana. Gdy masa krówkowa będzie miała już jednolitą konsystencję i nieco się uspokoi należy być czujnym, ponieważ łatwo ją będzie można przypalić. Po pierwsze powinniśmy ją dokładnie zamieszać co jakiś czas. Jeśli masa zacznie 'beżowieć to znak, że jesteśmy już bardzo blisko końca. W momencie kiedy masa będzie miała pożądaną konsystencję i kolor (więcej na ten temat we wskazówkach), należy ją przelać do formy wyłożonej folią aluminiową i wystudzić (najlepiej zostawić ten proces na noc). Kiedy masa będzie twarda, należy ją pokroić w pożądanej wielokści kawałki i zjeść. Cukierki można zawinąć w pocięte kawałki papieru do pieczenia. Smacznego 🙂

 

Wskazówki:

1. Co zrobić aby krówki były kruche:

  • nie należy przechowywać ich w lodówce, lecz w temperaturze pokojowej,
  • im dłużej gotujemy masę (w końcowej fazie) tym większe prawdopodobieństwo kruchości

2. Sposoby na krówki ciągutki:

  • gdy tylko masa będzie miała odpowiednio beżowy kolor i gęstość, należy ją zdjąć z palnika
  • gotowe krówki przechowywać w lodówce

3. Jak odratować masę jeśli nie chce stężeć po wystudzeniu:

  • masę należy przelać z powrotem do garnka i gotować tak długo, aż będzie miała konsystencję gorącego kisielu, a następnie znów przełożyć do formy i wystudzić

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

śmietana kremówka
Share

Domowe słodycze

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Kremówka Papieska
20 maja 2020

18 komentarzy


Kubełek Smakowy
22 September 2014 at 17:40
Reply

Wyglądają wybornie, uwielbiam karmelowe łakocie 🙂



Łukasz
22 September 2014 at 19:52
Reply

Domowe krówki najlepsze! 😀



Czekoladowe babeczki » Najlepsze Smakołyki
24 September 2014 at 16:43
Reply

[…] Domowe krówki […]



Martyna
5 December 2014 at 15:21
Reply

zrobiłam je zgodnie z przepisem ale nie chcą do końca zastygnąć…już od wczoraj wieczora stoją… daleko im do tych ze zdjęcia. chciałam je dać jutro na prezent, zostałam bez prezentu teraz…co mam zrobić?!



    Zuzia
    5 December 2014 at 19:48
    Reply

    Najwidoczniej masa nie zgęstniała odpowiednio przy gotowaniu, więc należy jeszcze raz przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Dodatkowo masę można jeszcze utrzeć mikserem (ok 5 minut).
    Powinno pomóc 🙂

      Martyna
      6 December 2014 at 14:59

      Ale ja to już zrobiłam, bo przeczytałam we wskazówkach i masa nadal nie jest wystarczająco gęsta… ;/

        Zuzia
        6 December 2014 at 15:20

        Bardzo mi przykro, że się nie udała. Ja spróbowałabym jeszcze raz przez kilka minut gotować masę, bo najwidoczniej odpowiednio nie odparowała.

Anna
18 December 2014 at 05:40
Reply

Zrobiłam, ale po nocy w lodówce ciągutki nie chcą odkleić się od folii…. co mam zrobić? 🙁 Owszem miały być płaskie, więc dałam do większej foremki i teraz mam kłopot 🙁



    Zuzia
    18 December 2014 at 17:16
    Reply

    A mają odpowiednią konsystencję? (Czy zastygły odpowiednio?)
    Jeśli tak, to trzeba po prostu cierpliwie, powoli odkleić folię 🙂

Julkaa
4 December 2015 at 19:16
Reply

Są genialne, robiłam już 2 razy. Najlepszy przepis 🙂



    Zuzia
    4 December 2015 at 19:20
    Reply

    Super ! 🙂

Kowalt Anna
21 January 2016 at 17:54
Reply

Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Chociaż czasami mam chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Dziękuję za nowy pomysł na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się że mogą być jeszcze lepsze.



    Zuzia
    21 January 2016 at 20:45
    Reply

    Bardzo się cieszę i czekam na efekty 🙂

Kowalt Anna
21 January 2016 at 17:55
Reply

Ala oczywiście stronę zapisuję do subskrybowania 🙂



Kate
19 December 2019 at 00:08
Reply

Odgrzeję starte kotlety, ale może ktoś będzie szukał przepisu i większej liczby opinii 😀
Krówki wyszły świetne! Gotowałam dosyć długo, cały czas mieszając do momentu w którym masa zmieniła barwę na brązową i zgęstniała tak, że wolno odchodziła od łyżki. Masa szybko stwardniała i była gotowa do pokrojenia.
Efekt jest przepyszny! Troszkę za słodkie, więc następnym razem dodam mleko niesłodzone. Polecam ten przepis!



    Zuzia
    19 December 2019 at 20:48
    Reply

    Super, miło mi 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis mimo, iż nie najmłodszy to dalej służy 🙂

Agravka
18 January 2021 at 18:44
Reply

W 2021 również służy 🙂



    Zuzia
    24 January 2021 at 12:11
    Reply

    Bardzo się cieszę 😀

Skomentuj Anna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
    Kruche babeczki z orzechami
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Murzynek Babci Halinki
    Baletki z makiem
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    wrzesień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « sie   paź »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...