Domowe słodycze- co tu dużo pisać? Po prostu pycha 🙂 Domowe ciągutki można przechowywać do 14 dni. Świetnie nadają się również do wypieków. No i kolejne łakocie zrobione własnoręcznie 🙂
Przepis został zainspirowany tą oto masą krówkową.
Składniki na keksówkę o wymiarach 31 x 11 cm:
- 400 ml śmietany 30% lub 36 %
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
Wykonanie:
Śmietanę i cukier dokładnie wymieszać (aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru) i doprowadzić do wrzenia, następnie dodać masło i redukować na średnim ogniu przez 15-25 minut- masa powinna buzować i wyglądać jak lekko żółta piana. Gdy masa krówkowa będzie miała już jednolitą konsystencję i nieco się uspokoi należy być czujnym, ponieważ łatwo ją będzie można przypalić. Po pierwsze powinniśmy ją dokładnie zamieszać co jakiś czas. Jeśli masa zacznie 'beżowieć to znak, że jesteśmy już bardzo blisko końca. W momencie kiedy masa będzie miała pożądaną konsystencję i kolor (więcej na ten temat we wskazówkach), należy ją przelać do formy wyłożonej folią aluminiową i wystudzić (najlepiej zostawić ten proces na noc). Kiedy masa będzie twarda, należy ją pokroić w pożądanej wielokści kawałki i zjeść. Cukierki można zawinąć w pocięte kawałki papieru do pieczenia. Smacznego 🙂
Wskazówki:
1. Co zrobić aby krówki były kruche:
- nie należy przechowywać ich w lodówce, lecz w temperaturze pokojowej,
- im dłużej gotujemy masę (w końcowej fazie) tym większe prawdopodobieństwo kruchości
2. Sposoby na krówki ciągutki:
- gdy tylko masa będzie miała odpowiednio beżowy kolor i gęstość, należy ją zdjąć z palnika
- gotowe krówki przechowywać w lodówce
3. Jak odratować masę jeśli nie chce stężeć po wystudzeniu:
- masę należy przelać z powrotem do garnka i gotować tak długo, aż będzie miała konsystencję gorącego kisielu, a następnie znów przełożyć do formy i wystudzić
18 komentarzy
Wyglądają wybornie, uwielbiam karmelowe łakocie 🙂
Domowe krówki najlepsze! 😀
[…] Domowe krówki […]
zrobiłam je zgodnie z przepisem ale nie chcą do końca zastygnąć…już od wczoraj wieczora stoją… daleko im do tych ze zdjęcia. chciałam je dać jutro na prezent, zostałam bez prezentu teraz…co mam zrobić?!
Najwidoczniej masa nie zgęstniała odpowiednio przy gotowaniu, więc należy jeszcze raz przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Dodatkowo masę można jeszcze utrzeć mikserem (ok 5 minut).
Powinno pomóc 🙂
Ale ja to już zrobiłam, bo przeczytałam we wskazówkach i masa nadal nie jest wystarczająco gęsta… ;/
Bardzo mi przykro, że się nie udała. Ja spróbowałabym jeszcze raz przez kilka minut gotować masę, bo najwidoczniej odpowiednio nie odparowała.
Zrobiłam, ale po nocy w lodówce ciągutki nie chcą odkleić się od folii…. co mam zrobić? 🙁 Owszem miały być płaskie, więc dałam do większej foremki i teraz mam kłopot 🙁
A mają odpowiednią konsystencję? (Czy zastygły odpowiednio?)
Jeśli tak, to trzeba po prostu cierpliwie, powoli odkleić folię 🙂
Są genialne, robiłam już 2 razy. Najlepszy przepis 🙂
Super ! 🙂
Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Chociaż czasami mam chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Dziękuję za nowy pomysł na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się że mogą być jeszcze lepsze.
Bardzo się cieszę i czekam na efekty 🙂
Ala oczywiście stronę zapisuję do subskrybowania 🙂
Odgrzeję starte kotlety, ale może ktoś będzie szukał przepisu i większej liczby opinii 😀
Krówki wyszły świetne! Gotowałam dosyć długo, cały czas mieszając do momentu w którym masa zmieniła barwę na brązową i zgęstniała tak, że wolno odchodziła od łyżki. Masa szybko stwardniała i była gotowa do pokrojenia.
Efekt jest przepyszny! Troszkę za słodkie, więc następnym razem dodam mleko niesłodzone. Polecam ten przepis!
Super, miło mi 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis mimo, iż nie najmłodszy to dalej służy 🙂
W 2021 również służy 🙂
Bardzo się cieszę 😀